Rata șomajului în județul Giurgiu a crescut cu 0,3% în iulie, ajungând la 3,18%. Această creștere a fost generată și de intrarea în rândul șomerilor a 350 de proaspeţi absolvenţi.
Aceștia vor prini de la stat suma de 250 de lei timp de şase luni, ca indemnizaţie de şomaj. Singura condiţie pentru a intra în posesia acestor bani a fost ca ei să se înscrie în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din Giurgiu.
În județul Giurgiu, numărul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM este de 2.638 de persoane, dintre care 1.285 sunt femei.
Șomerii înregistraţi la AJOFM de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni, ulterior datei înregistrării la agenţie, beneficiază de o primă de activare în valoare de 1.000 de lei. Această primă de activare se acordă în două tranşe: prima tranşă, de 500 de lei, la data angajării, iar a doua tranşă, de 500 de lei, după trei luni de la angajare.
La acest moment, indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi reprezintă o sumă fixă lunară, acordată pe o perioadă de şase luni, în cuantum de 250 lei. Nu pot beneficia de indemnizaţia de şomaj absolvenţii care la momentul solicitării acestui drept au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii.
Această etapă a fost obligatorie pentru proaspeţii absolvenţi, mai ales dacă ei vor să beneficieze de facilităţile acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Drept urmare, absolvenţii instituţiilor de învăţământ care s-au înregistrat în evidenţa AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum şi de facilităţile financiare amintite.
Trebuie menţionat că absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă şi nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare au putut solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj.