Acasă Actual Ziua Internaţională de Luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri

Ziua Internaţională de Luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri

Consumul și traficul ilicit de droguri reprezintă una din problemele majore ale societății și continuă să creeze enorme prejudicii sănătăţii și bunăstării oamenilor.

Astfel, în data de 7 decembrie 1987, Adunarea Generală a ONU a decis ca în data de 26 iunie să fie celebrată Ziua Internațională de Luptă împotriva Consumului și Traficului de Droguri, ca o expresie a determinării ONU de a consolida acțiunile și cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internațională fără consum de droguri.

Anul acesta, tema propusă de UNODC este „SĂNĂTATE PENTRU JUSTIŢIE, JUSTIŢIE PENTRU SĂNĂTATE”, temă ce îşi propune să sublinieze importanţa cooperării între instituţiile din domeniul sănătăţii şi justiţiei. Un răspuns eficient la problema drogurilor are nevoie de colaborarea strânsă între justiţie, sănătate şi serviciile sociale, pentru a oferi soluţii integrate, în acord cu convenţiile internaţionale şi cu respectarea drepturilor omului.

În România, consumul oricărui drog ilicit prezintă prevalențe de două ori mai mari în rândul adulților tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), față de cele înregistrate în populația generală (15-64 ani), dar ratele sunt similare celor identificate în populația școlară (16 ani).

Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor și tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

La nivel teritorial, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Giurgiu va organiza activități subsumate campaniei UNODC, în parteneriat cu instituţii locale, precum şi o serie de acţiuni de promovare a unui stil de viaţă sănătos, adresate copiilor şi tinerilor din comunitate.

De asemenea, reprezentanţii CPECA Giurgiu vor organiza, în parteneriat cu Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali – Structura Teritorială Giurgiu, un seminar cu tema “Drogurile și Noile Substanțe Psihoactive – capcana tinerilor, tendințe și evoluție”, la care vor participa  specialiștii din domeniul social implicați în reabilitarea persoanelor consumatoare de droguri, activitate subsumată campaniei naţionale ”Oamenii sunt mai mult decât dependenţa lor. Cunoaşte-i, nu discrimina!”, în vederea diminuării stigmatizării şi marginalizării sociale a consumatorilor de droguri şi a consumatorilor dependenţi de droguri.

 

 

Articolul precedentGiurgiu va avea o navă de pasageri pentru plimbări de agrement
Articolul următorPatronii giurgiuveni primesc bani dacă angajează elevi și studenți pe perioada vacanţei