În această perioadă, cele mai multe intervenții ale pompierilor sunt pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, izbucnite pe terenurile agricole. Astfel de intervenții au loc zilnic, în urma arderii necontrolate a resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară.

În ultimele 24 de ore, în județul Giurgiu, s-au produs cinci astfel de incendii, care, din fericire, nu s-au extins la gospodării, anexe, depozite de furaje, păduri sau rețele electrice. Incendiile s-au manifestat în localitățile:

  • Bolintin Vale: au ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 000 mp și cauciucuri auto;
  • Comana: au ars vegetație uscată și resturi menajere pe aproximativ un ha;
  • Letca Nouă: au ars vegetație uscată și resturi menajere pe aproximativ 500 mp;
  • Vărăști: au ars vegetație uscată și resturi menajere pe aproximativ 1.500 mp.

Pentru stingerea incendiilor, au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, Gărzilor de Intervenție Colibași și Mihăilești, cu șase autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Cauza probabilă a producerii incendiilor a fost focul deschis.

Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității.

Conform Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.

Pe timpul arderii resturilor vegetale, cetăţenii sunt obligaţi:

  • să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale;
  • să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;
  • să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;
  • să anunţe imediat S.V.S.U. din localitate, primăria şi pompierii, în situaţia în care există pericolul extinderii focului, în afara perimetrului aprobat.

Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti.

Arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, care este valabil o zi.

 “Permisul de lucru cu foc” este documentul emis de autoritatea publică locală, sub forma unui formular tipizat, ca urmare a cererii primite din partea executantului lucrărilor. Cererea și permisul de lucru cu foc trebuie să conțină, în mod obligatoriu, perioada pentru care este solicitat/emis, inclusiv intervalele orare, persoanele care execută lucrarea, persoanele responsabile cu supravegherea, precum și măsurile ce vor fi adoptate premergător, pe timpul și după terminarea lucrărilor cu foc deschis.

Emiterea permisului se realizează, prin grija primarului, de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

 Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Articolul precedent127 de giurgiuveni, confirmaţi cu noul coronavirus
Articolul următorPrimă de instalare pentru cadrele didactice care se titularizează în mediul rural