Guvernul a dat o hotărâre de guvern prin care modifică sumele acordate pentru românii care vin din zonele roşii. Acum, hotelierii vor primi 230 de lei de cameră şi nu de persoană aşa cum stabiliseră guvernanţii în martie. Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România spune că această schimbare nu afectează în mod radical. A fost o salvare pentru hoteluri, măcar au încasat ceva în această perioadă, spune Călin Ile.
Ca să rezolve problema carantinei pentru cetățenii români veniți din zonele roșii ale Europei, autoritățile române, în speță Prefecturile și Direcțiile de Sănătate Publică, au chemat hotelierii la negocieri. La începutul epidemiei în România, statul dădea 230 de lei de persoană hotelurilor.
Numai că săptămâna trecută lucrurile s-au schimbat. Printr-o hotărâre de guvern, executivul a decis să dea 230 de lei de cameră, nu de persoană aşa cum era până acum.
Proprietarii de hoteluri nu se plâng. Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a declarat pentru Mediafax că această modificare nu îi afectează aşa mult pe cei care au hoteluri.
Călin Ile: „Decizia de a muta la 230 de lei per cameră şi nu pe persoană nu va afecta în mod radical pentru că nu pot să stea foarte mulţi în cameră pentru că nu au voie să stea 3-4 persoane în cameră. Noi avem circa 40 de hoteluri care lucrează în asemenea condiţii, ele sunt puţin afectate dar nu cred că e o măsură dramatică încât să ne plângem.”
Călin Ile spune că dacă nu exista această posibilitate, cel mai probabil, multe hoteluri ar fi intrat în faliment: „A fost o salvare din punct de vedere financiar comparativ cu o perioadă în care nu ar fi încasat niciun ban, acum au încasat măcar ceva. Dar să nu uităm că au fost nişte investiţii pe care a trebuit să le facem din punct de vedere medical. Totuşi a fost o afacere bună pentru toată lumea.”
Dacă îţi este teamă, după aceasta epidemie, să te cazezi într-un hotel în care au stat persoanele carantinate, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere îţi spune să nu îţi faci griji. Nu există niciun risc să fi infectat: „După câteva zile de nefolosire a camerei şi după igienizare nu mai există niciun risc.”
După această epidemie, proprietarii de hoteluri speră să mai poată salva ceva acest sezon.
„Bazându-ne pe o comunicare bună cred că am putea salva ceva dintr-un sezon oricum ratat. Dacă vom termina cu 50-55% scădere faţă de anul trecut, ar trebui să fim fericiţi”, mai spune preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.