Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu informează proprietarii/deținătorii de porcine că în localitatatea Uzunu, Comuna Călugăreni, judeţ Giurgiu, într-o exploataţie nonprofesională, a fost confirmată pesta porcină africană.

În județul Giurgiu, la data de 04.11.2020 sunt active:

  • 2 focare de PPA la porc domestic, în exploatații nonprofesionale, în localitățile Slobozia și Uzunu
  • 98 de cazuri de P.P.A. la porcii mistreți în 17 fonduri de vânătoare (209 morți și 99 vânați/uciși)

Precizăm că aplicarea măsurilor legale pentru asanarea focarelor de PPA implică cheltuieli considerabile, parte din ele suportate din bugetul Uniunii Europene și de asemenea afectează activitatea unor operatori economici (ferme comerciale de porcine) care sunt cuprinse în zonele de restricții.

Achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de extindere a Pestei Porcine Africane, în acest caz proprietarii de animale  putând fi sancționați contravențional, fapt ce duce, implicit, la neacordarea despăgubirilor cuvenite, în cazul apariției bolii.

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentSe strânge lațul în jurul celui care a ucis și incendiat o tânără pe un câmp, la Ghimpați. Există deja un cerc de suspecți!
Articolul următorSe pregătesc noi restricții. Când vor intra în vigoare și despre ce măsuri este vorba