Black Friday 2018 se apropie cu pași repezi și, iar anul trecut, Consiliul Concurenței a stabilit că peste 80% dintre reduceri au fost, de fapt și de drept, țepe. Așa că e bine să fii ceva mai pregătit.

Vrei o plasmă și ai monitorizat tot anul prețul ei, așa că nu te va trage nimeni în piept. Cum faci asta? Simplu. Fie intri pe site-urile pe care se vinde plasma respectivă și-ți folosești memoria. Fie îți instalezi o extensie gratuită în browser și face ea asta pentru tine. Și e bine să știi că mai există și OUG nr. 34/2014 privind obligațiile firmelor care vând produse online. Nu de alta dar cele mai multe tranzacții din campania de reduceri Black Friday se fac pe internet.

Ce obligații au comercianții

Toți retailerii trebuie să afișeze pe site-ul propriu mai multe informații. Nu, nu-i o glumă, ci doar o metodă prin care poți să eviți să iei țeapă. Este vorba despre: principalele caracteristici ale produselor sau ale serviciilor; datele de contact, inclusiv denumirea firmei, adresa, numărul de telefon și e-mail-ul; prețul produselor sau serviciilor cu toate taxele incluse și costurile suplimentare de transport/livrare, precum și menționarea faptului că ele ar putea fi suportate de către client; modalitățile de plată și livrare și, foarte important, data până la care vânzătorul se angajează să livreze produsele; politica de soluționare a reclamațiilor; mențiuni privind existența garanției legale obligatorii de minimum doi ani, dar și a celei comerciale (oferită suplimentar); condițiile în care un client își poate exercita dreptul de retragere, și anume modul prin care se pot returna produsele cumpărate, precum și produsele la care nu se aplică așa ceva (în zona software, de obicei – n.r.); opțiunea consumatorului de a-i fi sau nu incluse sau datele cu caracter personal în diverse baze de date, în vederea furnizării de informații promoționale.

Cum returnezi un produs

Potrivit legislației în vigoare, perioada în care se pot returna anumite produse cumpărate online este de 14 zile, dar dacă vânzătorul nu afișează această informației pe site, intervalul se prelungește cu încă 12 luni. Toate informațiile trebuie prezentate în limba română și într-o formă accesibilă, astfel încât să fie înțelese cu ușurință. Dacă doresc asta, legislația permite comercianților să afișeze informații și în alte limbi. De asemenea, dacă un produs este la reducere, retailerul trebuie să prezinte și un istoric al variațiilor prețului. Pentru neafișarea informațiilor obligatorii, comercianții pot fi sancționați cu 2.000 – 5.000 lei. Ba mai mult, dacă datele nu sunt complete și/sau clare, ei riscă amenzi de la 1.000 la 4.000 lei.

Ce firme participă

Black Friday 2018 va avea loc pe 23 noiembrie 2018, dar și pe 30 noiembrie, la alte magazine. O strategie diferită este cea a campaniei lungi. Spre exemplu, la Flanco există o promoție desfășurată în perioada 26 octombrie – 16 noiembrie. Iată și câteva dintre magazinele care participă la campanie: Fashion Days, Miniprix, Elefant, Answear, eMAG, EvoMag, CEL, PC Garage, Flanco, Altex, MediaGalaxy, TeamDeals, Noriel, BestKids, Ecco, Modlet, Depurtat.ro, Cărturești, Nemira, Libris și Booking.com. Consiliul Concurenței va verifica dacă retailerii au umflat artificial prețul produselor, înainte de Black Friday. Oricine poate face însă asta, cu o simplă extensie gratuită pentru browserul web, precum Pricy și Price Tracker pentru Google Chrome sau Price Expert pentru Mozilla Firefox.

Articolul precedentCozmin Gușă, despre amnistie şi graţiere: „Sunt de acord doar în aceste condiții“
Articolul următorVeste proastă pentru giurgiuveni. Pâinea se va scumpi cu câteva procente