Frontiera țării noastre va fi supravegheată cu autospeciale moderne, dotate cu camere video, cu termoviziune și sistem GSP.

O astfel de autospecială a intrat în dotarea Gărzii de Coastă și vin să completeze alte cinci autospeciale cu termoviziune pe care polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Giurgiu le folosesc de ani buni. 
Fenomenul migraționist și contrabanda cu țigări sunt cei mai mari „inamici” ai polițiștilor de frontieră din România, având în vedere că ne aflăm la frontiera externă a Uniunii Europene. Pentru o acțiune eficientă, este nevoie de tehnică și dotări moderne.
În acest sens, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, Poliția de Frontieră a achiziționat 50 de autospeciale dotate cu termoviziune, care vor intra în dotarea polițiștilor de frontieră, în serii, până la sfârșitul anului în curs. Este vorba despre o investiție de peste 10 milioane de euro.

Primul lot, format din 26 mijloace de mobilitate terestră, va intra in dotarea Poliției de Frontieră Române până la finele lunii septembrie, urmând ca, până la sfârșitul anului, să fie recepționat și următorul lot de 24 de autovehicule.
Potrivit chestor Ionel Tîrsînoagă, inspector șef al ITPF Giurgiu, autovehiculele sunt destinate misiunilor de supraveghere a frontierei terestre, pentru combaterea și prevenirea migrației ilegale, respectiv a contrabandei cu produse accizabile, reușindu-se astfel un control mai eficient al fenomenului infracțional transfrontalier și asigură condiții moderne de lucru pentru echipaj, deplasare rapidă și intervenție oportună în cazul producerii unor evenimente de frontieră.

50 de autospeciale pe toată țara

 
O astfel de autospecială a ajuns deja la Poliția de Frontieră Giurgiu, însă vor mai urma și altele.
„Ne ajută să vedem pe timp de noapte absolut tot ce mișcă. Pot detecta ţinta la o distanţă de 7 km şi recunoaşte persoanele de la o distanţă de 4 km. Noi mai avem în dotare astfel de autospeciale, pe însă nu la fel de performante. Aceste sisteme au hărți actualizate, GSP, ne transmit exact unde să trimitem echipajele de intervenție. În plus, autospecialele noi, Ford Tranzit Van, sunt dotate cu sistem video mobil, ce poate fi folosit atât ziua, cât și noaptea, oferind informații cu privire la poziția proprie și detectarea persoanelor aflate în zona de competență. Pot fi folosite pe teren greu accesibil. Au motor turbo-diesel, cilindree 1995 cm3, 125 KW, tracțiune 4×4 integrală, decuplabilă, cu sistem electronic de control al tracțiunii, cutie de viteze 6+1, suspensie adaptată pentru deplasarea în zone greu accesibile, cu elemente de protecție pentru grupul motopropulsor. Autospecialele sunt dotate cu: sisteme de comunicații mobile, proiectoare portabile, sistem de supraveghere perimetral, baterie suplimentară; autonomie extinsă-rezervor de combustibil mărit 95 l, cameră cu termoviziune, cameră de vedere pe timp de zi color, telemetru laser, sistem de poziționare GPS etc”, a precizat șeful ITPF Giurgiu.. 

Sursa: Realitatea de Giurgiu