Sute de mii de români ar putea să aibă mai multe zile de concediu, în cazul în care solicită acest lucru în mod expres. Mai exact, este vorba despre cadrele militare, adică cele care au grad de ofițer, maistru militar ori subofițer, care doresc să urmeze niște cursuri de formare profesională.

Potrivit actului normativ care mai trebuie să primească votul favorabil al senatorilor și semnătura șefului statului, acești români vor beneficia de concedii pentru formare profesională.Cu alte cuvinte, cadrele militare active vor putea să beneficieze, pentru formarea profesională, atât de concedii plătite, cât și de concedii neplătite.

De asemenea, acest concediu plătit pentru formare profesională se va putea acorda anual și acesta va avea o durată maximă de 15 zile lucrătoare. Totuși, concediul va trebui să fie aprobat de comandantul unității militare în condiții ce vor fi stabilite ulterior prin ordin al Ministerului Apărării.

”Cadrele militare în activitate au dreptul, anual, la un concediu pentru formare profesională, plătit, de până la 15 zile lucrătoare, cu aprobarea comandantului unității militare, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale”, este prevăzut în proiectul de lege aflat la Senat.De asemenea, durata concediului pentru formarea profesională nu va putea fi scăzută din durata concediului de odihnă anual.

În ceea ce privește concediul fără plată pentru formare profesională, cadrele militare vor putea beneficia de o perioadă de până la patru ani în acest scop. „În timp de pace, cadrele militare în activitate confirmate în serviciul medical pot beneficia (…) de concedii fără plată, pe o durată de cel mult patru ani, pentru formare profesională”, scrie în proiectul de lege potrivit sursei citate.

Astfel, cadrele militare vor fi suspendate din funcție pe toată perioada acestui concediu pentru formare profesională, iar la întoarcere, ele vor fi reîncadrate din oficiu. Astfel, funcția va rămâne rezervată pe durata concediului fără plată, însă nu și dacă unitatea militară se reorganizează sau restructurează și postul se desființează.

Articolul precedentBărbat condamnat la 2 ani de închisoare pentru incendiere
Articolul următorJudețul Giurgiu are, de ieri, un nou prefect, pe Nina Carmen Crișu