Ministerul Transporturilor a emis săptămâna aceasta autorizație pentru desființarea unor clădiri din haltele Grădiștea și Comana, de pe linia de cale ferată București – Giurgiu. Lucrările sunt incluse în proiectul pentru redeschiderea circulației feroviare pe râul Argeș, între Vidra și Comana, după ce vechiul pod de la Grădiștea s-a prăbușit din cauza inundațiilor din 2005.

Termenul de execuție a acestor lucrări de desființare clădiri este de patru luni, potrivit documentului publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA și compania austriacă PORR CONSTRUCT au semnat pe 4 de:cembrie 2020 contractul pentru Modernizarea liniei CF București Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră”, Lot 1: ˮRedeschiderea circulației feroviare pe podul CF peste râul Argeș, între Vidra și Comanaˮ, contract în valoare de 472,05 milioane de lei fără TVA, finanțat din fonduri nerambursabile.

Noul pod CF peste râul Argeș va avea o deschidere centrală de 145 de metri, a doua ca lungime după cea a podului CF peste Dunăre, de la Cernavodă, potrivit reprezentanților CFR.

♦ Sursa de finanțare: Fonduri Externe Nerambursabile
♦ Durata contractului: 30 de luni (de la emiterea ordinului de începere)
◘ proiectare – 6 luni
◘ execuția lucrărilor – 24 de luni

CFR precizează faptul că modernizarea infrastructurii și suprastructurii feroviare pentru ˮRedeschiderea circulației feroviare pe podul peste râul Argeș, între Vidra și Comanaˮ reprezintă un obiectiv de utilitate publică, cu impact direct asupra dezvoltării durabile a judeţelor din zonă, linia CF București – Giurgiu fiind o importantă legătură feroviară între Coridorul Rin – Dunăre şi ţările din sud-estul Europei (Bulgaria, Grecia, Turcia), prin traversarea Dunării pe Podul PRIETENIEI, în sectorul de graniță dintre România și Bulgaria.

Podul de la Grădiştea s-a prăbuşit în 2005 din cauza viiturilor, iar lucrările de reconstruire a acestuia au fost amânate mai mulţi ani din cauza lipsei fondurilor. Lipsa acestuia lungeşte semnificativ distanţa pe cale ferată dintre Bucureşti şi Giurgiu, trenurile fiind obligate să ocolească pe la Videle.

Linia feroviară Bucureşti – Giurgiu este prima linie de cale ferată din Principatele Române, care a împlinit 151 de ani pe 31 octombrie 2020.

Iată documentul aici:

http://mt.ro/web14/documente/interes-public/autorizatii/2021/38/AD%2038_26.07.2021.pdf

 

 

 

 

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentGiurgiu. Un copac a căzut peste un autoturism, pe A1, București-Pitești
Articolul următorTradiționalul bâlci de Sf. Maria se mută într-o altă locație. Ce spun autoritățile