Polițiștii din cadrul IPJ Giurgiu – Serviciul Rutier, cu sprijinul Consiliului Județean Giurgiu derulează o campanie de conștientizare a participanților la trafic, „Alege viața!”, care se va desfășura în perioada octombrie – decembrie.

Campania are ca scop informarea și conștientizarea cetățenilor privind riscurile vitezei la volan, a traficului bicicliștilor prin locuri nepermise, prioritatea în trafic a conducătorilor auto și obligațiile pietonilor la traversarea drumurilor.

Pe durata desfășurării campaniei, cetățenii vor fi informați cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație şi adoptării unei conduite responsabile, atunci când se deplasează în calitate de conducători auto, de pietoni ori cu bicicletele, pe drumurile publice.

În cadrul campaniei cetățenilor li se va atrage atenția asupra importanței respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condițiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere.

Recomandările polițiștilor pentru conducătorii auto: 

 1. Conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză și o să o adapteze în funcție de condițiile de drum, atât în localități cât și în afara acestora, astfel încât să poată preveni orice situație de risc apărută în trafic.
 2. Să respecte semnalizarea rutieră existentă în apropierea unităților școlare de învățământ, trecerilor de pietoni, zonelor aglomerate în trafic.

3. Să păstreze o distanță suficientă față de vehiculul pe care îl precede pentru a putea opri în condiții de siguranță.

Recomandările polițiștilor pentru pietoni:

 1. Circulați numai pe trotuare. Dacă trotuarele lipsesc, mergeți pe potecile laterale, pe acostament, sau pe partea stângă, în direcția de mers, cât mai aproape de marginea drumului.
 2. Nu staționați pe carosabil și nu vă deplasați în fugă, traversarea făcându-se numai prin locurile special amenajate, perpendicular pe axul drumului, prin dreptul indicatorului „trecere de pietoni”, numai pe lățimea „zebrei”, pe culoarea verde a semaforului.
 3. La intersecțiile fără „zebră” sau agent de circulație, traversarea se va face pe la colțul intersecției.

Este interzis pietonilor:

 1. Să circule pe autostrăzi sau pe carosabil.
 2. Să traverseze drumul public prin alt loc decât cel permis, fără să se asigure.
 3. Să traverseze drumul public prin spatele sau prin fața unui autovehicul sau tramvai, care staționează.
 4. Să traverseze prin locuri cu insuficiență vizibilitate ( curbe, vârfuri de pantă).

Reguli obligatorii pentru bicicliști. Ce nu aveți voie:

 1. Mersul cu bicicleta pe trotuare fără îmbrăcăminte prevăzută cu elemente fluorescent-reflectorizante.
 2. Mersul cu bicicleta, aflându-te sub influența alcoolului, a produselor ori a substanțelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora.
 3. Să circulați cu defecțiuni tehnice la frâne sau cu o bicicletă fără avertizor sonor.

 

 

Articolul precedentClădire construită ilegal în cartierul Tineretului, demolată de primărie
Articolul următorCercetat după ce i-a sustras un telefon unui copil de nouă ani