Din nefericire, cancerul de col uterin ocupă locul al doilea în lista tipurilor de cancer care produc cele mai multe decese anual în România, după cancerul mamar. Incidența acestui tip de cancer, precum și mortalitatea din aceasta cauză, ne situează în vârful clasamentului Europei de Est și în Uniunea Europeană.

Multe femei ajung prea târziu la medic 

Dr . Roxana Viașu, specialist în obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale, susține că foarte multe femei ignoră necesitatea controalelor periodice și de cele mai multe ori, ajung prea târziu la medicul ginecolog.

„Cancerul de col uterin se manifestă prin apariția la nivelul cervixului (colului uterin) a unor celule atipice care încep să se multiplice  necontrolat. Neoplasmul colului uterin și leziunile sale precursoare sunt cauzate în principal de o infecție persistența cu tulpini de risconcogen crescut ale virusului Papilloma uman, așadar putem spune despre acest tip de cancer că este o boală transmisibilă sexual.

Testul citologic este foarte important

Controalele anuale în care se recoltează examenul Babeș-Papanicolau pot depista modificările celulare cauzate de tulpinile persistența de HPV prin simplul test citologic”, explică dr. Roxana Viașu.

Perioada de timp de la modificările ce apar pe rezultatul Papanicolau până la cancer invaziv este de 8-10 ani. Acesta caracteristică de progresie lentă, ușor depistabilă a leziunilor precursoare ale cancerului de col poate fi în avantajul pacientei dacă se prezintă la controalele anuale ginecologice.

„Fiind o boală cu transmitere sexuală, cancerul de col uterin are factori de risc comuni altor boli de același gen precum debutul precoce al vieții sexuale, multiplii parteneri, folosirea contraceptivelor orale, fumatul. Cel mai important factor de risc îl reprezintă însă absența unui screening citologic regulat. Cel mai frecvent simptom al cancerului invaziv al colului uterin este sângerarea vaginală anormală. Acest simptom poate lua formă unei sângerări după actul sexual, intermenstrual, menoragie sau sângerare post-menopauzala. Elucidarea cauzei sângerării anormale devine crucială în diagnosticarea la timp a acestei boli și tratarea ei”, susține dr. Viașu.

Testul Babeș-Papanicolau poate depista boala în fază încipientă

În opinia specialistului, screeningul cervical regulat prin examenul Babeș-Papanicolau permite depistarea precursorilor cancerului de col sau a formelor incipiente de cancer cervical invaziv.

„Testul Babeș-Papanicolau este un control de prevenție ce are rolul de a depista leziunile premaligne în stadiul incipient, atunci când șansele de vindecare sunt maxime. Din lipsa unei educații medicale adecvate, foarte multe femei ignoră importantă vizitei la ginecolog, pentru controale preventive și ajung la acesta când de cele mai multe ori, din păcate, este prea târziu. Așadar, pentru a va asigura că sunteți sănătoase, va recomand că anual să efectuați testul Babeș-Papanicolau și să nu amânați vizită la medicul ginecolog… și nu uitați că sănătatea este cea mai importantă!”, încheie dr. Roxana Viașu. 

Pe dr. Roxana Viașu o puteți găsi la adresele(https://ortogynmedical.ro/despre-ginecologie/ ) și Ortogyn Medical Center (https://ortogynmedical.ro/acasă-ginecologie/). 

Articolul precedentBărbat condamnat la închisoare pentru infracţiuni rutiere grave, depistat de poliţiştii giurgiuveni
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 192. Se fură ca-n codru! Dispar până și capacele de canalizare