Locuitorii județului Giurgiu au redus cu 63% ieșirile cu scop recreativ, cum ar fi mâncatul la restaurante, frecventarea cafenelelor, a mall-urilor, a cinematografelor, muzeelor şi librăriilor, procentul fiind mai mic cu 18% față de media națională, arată un studiu realizat de Google.

Folosind informaţiile stocate pe telefoanele mobile privind deplasările utilizatorilor, specialiştii de la Google au reuşit să determine cum au evoluat vizitele şi durata de staţionare în diferite locuri (restaurante, cafenele, mall-uri, supermarket-uri, farmacii, parcuri, locuri de trazit, locurile de muncă şi locuinţele) persoanelor.

În studiul „COVID-19 Community Mobility Reports”, realizat de Google, este prezentat modul în care s-a schimbat stilul de viaţă al cetăţenilor din mai multe ţări în contextul pandemiei de COVID-19. Modificarea comportamentului în cazul românilor se referă la perioada 16 februarie – 29 martie. Media obţinută este comparată cu un etalon privind comportamentul românilor, aşa cum a fost aceasta înregistrat în perioada 3 ianuarie – 6 februarie 2020.

Studiul Google arată că românii şi-au redus în medie cu 81% ieşirile în scop de recreaţie, precum mâncatul la restaurante, frecventarea cafenelelor, a mall-urilor, a cinematografelor, muzeelor şi librăriilor. Indicele se referă şi la cumpărăturile care nu ţin de nevoile alimentare cum ar fi hainele sau cărţile. În ceea ce priveşte mersul la magazine alimentare, la piaţă şi la farmacii, s-a înregistrat o scădere cu 53%. 

Timpul petrecut în parcuri, grădini publice, parcuri naţionale, pieţe publice a scăzut cu 60%.  A scăzut, de asmenea, cu 72% a prezenţei românilor în staţiile de transport în comun precum cele de metrou, de autobuze, troleibuze sau gări.   

În ceea ce priveşte mersul la locul de muncă, studiul relevă o scădere cu numai 39%, în condiţiile în care a crescut cu 15% timpul petrecut în case. 

Cele mai disciplinate judeţe în ceea ce priveşte reducerea ieşitului în oraş în scopuri de recreere sunt Bucureşti, Braşov, Cluj, Covasna şi Suceava.

În toate cele 5 judeţe, s-au redus cu 85% ieşirile în scop de recreaţie precum mâncatul la restaurante, frecventarea cafenelelor, a mall-urilor, a cinematografelor, muzeelor şi librăriilor. În ceea ce priveşte, eliminarea din programul zilnic a ieşirilor în parcuri şi în pieţe publici, bucureştenii sunt în top, cu o scădere de 86%, urmaţi de braşoveni – 79%, clujeni – 66%.

În Suceava, judeţul cu cei mai mulţi infectaţi, ieşirile în parcuri şi pieţe publice au scăzut cu doar 49%. Judeţul cel mai indisciplinat în ceea ce priveşte ieşirile care nu sunt stric necesare este Teleorman. Aici, vizitele la restaurante, cafenele sau la alte cumpărături decât cele alimentare, au scăzut numai cu 56%, iar ieşirile în parcuri şi pieţe publice au scăzut numai cu 21%. În topul judeţelor nedisciplinate se află şi Ialomiţa, cu scăderi de 62% a ieşirilor recreaţionale şi de shopping respectiv cu 47% a ieşirilor şi Giurgiu (-63% ieşiri reacreaţionale şi cumpărături non-alimentare respectiv – 37% ieşiri în parcuri şi pieţe publice).  

S-au luat în considerare aceste două aspecte (ieşitul cu scop recreaţional la restauranta, cafenele, mall-uri şi ieşitul în parcuri) în ceea ce priveşte determinarea topului celor mai disciplinate judeţe, deoarece ceilalţi indici precum prezenţa la locul de muncă, ieşitul la cumpărături alimentare şi la farmacii ţin de necesităţi. 

Articolul precedentIncendiu la o casă din Hotarele din cauza unui coș de fum defect
Articolul următorNoi cazuri de persoane infectate cu COVID 19, în județul Giurgiu. Bilanțul ajunge la 32