După ani întregi în care s-a tot tergiversat restaurarea și punerea în circuitul turistic a cetății din Giurgiu, iată că în cele din urmă s-a găsit soluția pentru ca acest monument istoric, cu o valoare inestimabilă, să fie pus în valoare.

Astfel, zilele acestea, a fost semnat contractul de finanțare pentru “Valorificarea Cetății Giurgiu și integrarea sa într-un circuit turistic”, obiectiv de investiții ce face parte dintr-un proiect transfrontalier depus și câștigat de Ruse (lider de proiect) și Giurgiu (partener) în cadrul Programului Interreg V-A România Bulgaria 2014-2020!

Reprezentanții celor două municipalități partenere – viceprimarul Ionuț Cioacă și primarul orașului Ruse, Plamen Stoilov – s-au deplasat ieri, 30 iulie, la sediul autoritatății finanțatoare (Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria Călărași) pentru a semna contractul în valoare totală de 1.426.760 euro. Din această sumă, municipiului Ruse îi revine 928.182 euro pentru reconstrucția Pantheonului Eroilor, iar municipiului Giurgiu, 498.578 euro pentru Cetate.

Proiectul transfrontalier cu titlul “Reconstruirea și punerea în valoare a siturilor culturale reprezentative din Euroregiunea Ruse-Giurgiu” are ca obiectiv general creșterea atractivității turistice a Euroregiunii Ruse-Giurgiu prin îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului cultural.

În cazul municipiului Giurgiu, acesta va fi realizat prin amenajarea peisagistică a incintei Cetății Giurgiu, mai exact, amenajarea de alei pietonale, amplasarea de gradene sub forma unui mini-amfiteatru, amplasarea unei mini-scene, realizarea iluminatului specific monumentelor istorice, amplasarea de panouri din sticlă securizată/plexiglas cu imagini ale cetății în diferite etape sau perioade istorice, plantarea unui covor vegetal pitic, amenajarea accesului în incinta cetății etc.

Nu se va interveni deloc asupra monumentului istoric, toată investiția având drept scop punerea în valoare a monumentului.

Proiectul mai cuprinde elaborarea unui plan de management comun pentru conservarea, dezvoltarea și utilizarea patrimoniului cultural comun, elaborarea unei strategii comune de marketing care să includă brandingul în comun și promovarea în comun a produselor turistice integrate transfrontaliere, elaborarea unui catalog și a unui site web care prezintă patrimoniul cultural iconic în regiunea Ruse-Giurgiu, dezvoltarea unor trasee turistice inte

Articolul precedentAcțiuni de protest în penitenciare. Penitenciarul Giurgiu va fi pichetat
Articolul următorPrimăria Giurgiu va demara o nouă acțiune de dezinsecție aeriană