De 7 ani, nu se mai întocmesc cărți de muncă. În această situație, mulți oameni au ajuns în situația în care să se întrebe ce le rămâne de făcut, atunci când au nevoie să-și dovedească vechimea. Același lucru se poate spune și despre foștii angajați ai fimelor care au fost lichidate.

Ce faci atunci când nu ai carte de muncă și vrei să-ți doevedești vechimea?

Potrivit legislației în vigoare, baza se pune în adeverința de vechime, noul instrument de testare al vechimii. Angajatorul are obligația de a elibera, la cererea salariatului sau fostului salariat, această adeverință, în termen de 15 zile de la data solicitării.

În caz contrar, angajatorul riscă o amendă între 300 și 1000 de lei,

Ce faci atunci când firma s-a desființat?

Conform unei decizii de anul trecut a Înaltei Curți de Casație și Justiție, fostul angajat al unei firme care a fost lichidată, radiată și nu a lăsat în urmă acte cu raporturile de muncă poate chema în judecată casa de pensii. Casa de pensii este cea care emite deciziile de pensie în funcție de stagiile de cotizare, hotărârea judecătorească ce recunoaște decizia fiind un astfel de document.

Atunci când fostul angajat nu deține dovezi legate de vechimea în muncă, acesta îl poate acționa în instanță pe deținătorul arhivei, în vederea eliberării adeverinței.

Articolul precedentOficial american, la Colegiul „Ion Maiorescu”
Articolul următorUn bărbat din Mihai Bravu a dispărut după ce a plecat la pescuit