Lecţiile online au devenit obligatorii atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, de săptămâna aceasta. Ordinul nr. 4135 dat de ministrul Educaţiei şi Cercetării a creat cadrul legal pentru continuarea învăţării în mediu online, în această perioadă în care cursurile sunt suspendate. Ordinul vine cu mai multe constrângeri şi este considerat discriminatoriu de către elevi şi părinţi.

Cum şcolile mai rămân închise încă trei săptămâni, iar după 15 mai este posibil ca elevii să se întoarcă pe rând în bănci, cursurile online rămân principala legătură între cadrele didactice şi copii. Astfel, de două zile, există un ordin al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, care introduce obligaţia participării la lecţiile online pentru elevi, obligaţia susţinerii acestora de către profesori, dar şi obligaţia părinţilor de a asigura condiţii pentru copii pentru ca să se conecteze la platformele de educaţie online şi să înveţe. 

Aşadar, Ministerul Educaţiei se angajează să pună la dispoziţie portalurile de învăţare, inspectoratele şcolare trebuie să monitorizeze şcolile, iar directorii de şcoli trebuie să monitorizeze cadrele didactice. O responsabilitate foarte mare este aruncată, însă, în spinarea părinţilor, care trebuie să le asigure copiilor şi o conexiune la internet şi un echipament suficient de performant cu care să poată participa la lecţiile online, punând o presiune foarte mare pe familiile cu posibilităţi financiare reduse. 
Între timp, a fost operaţionalizat portalul Digital pe educred.ro, ca totalitate a platformelor de e-learning şi a resurselor de învăţare online validate şi recomandate de MEC.

„Prezenţa online la cursuri a elevilor şi cadrelor didactice va fi monitorizată de unităţile de învăţământ, iar toate informaţiile relevante pentru susţinerea şi îmbunătăţirea accesului la învăţare vor fi completate în Sistemul Informativ Integrat al Învăţământului din România”, a anunţat ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Efort financiar suplimentar

Ordinul nr. 4135 le rezervă însă părinţilor o povară destul de mare: să le cumpere copiilor telefoane smart, tablete, laptop-uri sau calculatoare de birou.

Astfel, conform articolului 11, „părintele, tutorele legal instituit sau susţinătorul legal are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul şi participarea preşcolarului sau elevului la activităţile de învăţare online organizate de unitatea de învăţământ”.

Pentru elevii care au primit echipamentele informatice şi de comunicare de la şcoală, prin autorităţile locale, părinţii răspund material pentru distrugerea lor. Mai mult decât atât, tot părinţii trebuie să asigure conexiunea la internet a gadgeturilor folosite de elevi, ceea ce înseamnă un efort financiar suplimentar.

„Dreptul la educaţie, devenit privilegiu!”

Deja, mai multe asociaţii şi organizaţii de elevi au transmis puncte de vedere în care vorbesc despre „transformarea dreptului la educaţie într-un privilegiu”.
Articolul precedentVeşti bune! 22 de persoane vindecate de COVID 19, la Giurgiu
Articolul următor126 de giurgiuveni infectaţi cu COVID 19. Peste 840 de teste au fost efectuate de la începutul epidemiei