Autoritățile din Giurgiu sunt în alertă după ce a fost emis un cod galben de ploi și două coduri, galben și portocaliu, de inundații.  Astfel, un cod galben de vreme rea a fost emis în această după amiază de meteorologi.

A intrat în vigoare la ora 12:00 și rămâne valabil până luni, ora 21:00. Sunt vizate cantități însemnate de apă. Și județul Giurgiu se află sub incidența acestui cod.

„În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în întreaga regiune. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp”, se arată în comunicat.În același timp, hidrologii au emis cod galben pentru perioada 07.07.2018, ora 12:00 – 10.07.2018, ora 18:00, pentru creșteri de debite și niveluri pe râul Argeș (bazin superior, afluenți bazin inferior și mijlociu) și cod portocaliu pentru perioada 08.07.2018, ora 09:00 – 09.07.2018, ora 24:00, pentru creșteri de debite și niveluri pe râul Argeș (bazin superior, afluenți bazin mijlociu și inferior).

Zeci de pompieri și jandarmi sunt pregătiți să intervină dacă situația o va impune. Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Nina Carmen Crişu, a dispus următoarele măsuri: transmiterea atenționărilor  avertizărilor hidro-meteo către primării și instituirea permanenței la nivelul primăriilor riverane bazinului râului Argeș; activarea Centrului de Coordonare și Conducere a Intervenției, precum și activarea grupei operative a I.S.U. Giurgiu pe întreaga perioadă supusă avertizării; constituirea de echipe mixte I.S.U. – S.G.A. în scopul monitorizării permanente  a acumulărilor de apă supuse avertizării; constituirea unei rezerve de personal în măsură să intervină operativ în sprijinul echipajelor de intervenție pentru gestionarea situațiilor de urgență, formate din 40 de pompieri și 20 de jandarmi, pregătiți să intervină în sprijin, dacă situația o va impune; pregătirea tehnicii de intervenție specifice tipurilor de risc avertizate pentru asigurarea unei intervenții eficinte (la nevoie) în cazul producerii evenimentelor prognozate.

Articolul precedentAtenție fermieri! Ce ajutoare de stat mai acordă APIA
Articolul următorAlertă alimentară în România! Produse congelate retrase de pe piață