Biserica cu hramul Sfântului Pantelimon din localitatea Vedea, veche de aproape 200 de ani şi declarată monument istoric pentru picturile murale semnate de Tăttărescu, a fost restaurată printr-un proiect european de promovare şi dezvoltare a turismului cultural-religios în zona transfrontalieră Giurgiu-Ruse, proiect implementat în cadrul Programului INTERREG V-A România-Bulgaria.

”În scopul îmbunătăţirii, conservării şi utilizării durabile a patrimoniului natural, a resurselor şi a patrimoniului cultural şi pentru utilizarea sustenabilă a resurselor necesare creării de produse turistice integrate pentru promovarea şi dezvoltarea turismului cultural-religios în zona transfrontalieră a fost elaborat proiectul- Patrimoniul creştin de-a lungul culoarului cultural Ruse-Giurgiu, cod RO-BG-302, implementat în cadrul Programului INTERREG V-A România-Bulgaria, Axa Prioritară 2, Regiunea Verde. Prin implementarea proiectului ‘Patrimoniul creştin de-a lungul culoarului cultural Ruse-Giurgiu, liderii de proiect îşi doresc promovarea dezvoltării integrate a zonei transfrontaliere Ruse-Giurgiu, prin dezvoltarea turismului cultural-religios, bazat pe utilizarea durabilă a patrimoniului cultural, religios şi istoric al regiunii şi, implicit, dezvoltarea turismului din zona transfrontalieră, prin promovarea patrimoniului religios şi cultural. Astfel, în cadrul proiectului pentru care am făcut chiar astăzi recepţia lucrărilor de restaurare ce s-au desfăşurat în ultimii doi ani de zile la biserica Sfântul Pantelimon din Vedea, a fost refăcută tâmplăria de la ferestre a bisericii, a fost refăcut acoperişul, a fost făcută hidroizolaţia zidurilor, soclul bisericii a fost tencuit, au fost pavate şi turnate trotuare şi a fost curăţată pictura murală realizată de Tăttărescu, dar care fusese înnegrită de fum de-a lungul anilor”, a declarat vineri, reprezentantul Primăriei Vedea şi partener al proiectului transfrontalier de promovare turistică, Andrei Găină.

 

În cadrul acestui proiect, în valoare totală de 444 214, 63 de Euro, liderii de proiect din partea bulgară s-au orientat către restaurarea a două biserici din Ruse, Bulgaria şi a unei biserici din judeţul Giurgiu, respectiv bisericile Sfânta Parascheva şi Sfântul Gheorghe din Ruse, Bulgaria, şi Biserica Sfântul Pantelimon din localitatea Vedea, judeţul Giurgiu care pot fi incluse în trasee turistice menite să crească numărul de turişti care vizitează zona Ruse-Giurgiu.

Totodată, finalizarea acestui proiect şi includerea celor trei monumente istorice în trasee turistice transfrontaliere Giurgiu-Ruse pot duce la crearea de noi locuri de muncă, promovarea culturii, tradiţiilor, gastronomiei locale.

Biserica restaurată din localitatea Vedea, cu hramul Sfântului Pantelimon se află la o distanţă de 20 de kilometri de municipiul Giurgiu şi a fost construită între anii 1835-1845, ctitorul acesteia fiind Dr. Apostol Arsache (1789-1874), politician şi filantrop.

 

Frescele din biserică sunt opera celebrului pictor român Gheorghe Tăttărescu, elev al lui Nicolae Grigorescu şi pionier al neoclasicismului în pictura artistică din România.

Biserica este construită din cărămidă de bazalt, a fost învelită cu tablă plumbuită, pardoseala este placată cu granit, iar clopotul are o greutate de 320 de kilograme.

Biserica este construită în stil românesc, are formă de corabie, cu o turlă deasupra pridvorului.

În interior biserica formează abside, uşile sunt din lemn sculptat, catapeteasma este din lemn.

Ferestrele sunt în formă dreptunghiulară, cu partea superioară în formă de arc de cerc, fiind încadrate de chenare din piatră cu motive florale, în stil brâncovenesc. 

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentAcționarul DETACO DEMASCĂ MINCIUNA G4Media. Iată documentele care dovedesc cine vrea să preia majoritatea ROMPREST
Articolul următorMăsuri de fluidizare a traficului transfrontalier în punctele de frontieră