Centrele de plasament din judeţele Iaşi, Giurgiu, Vaslui, Argeş şi Vrancea şi din Bucureşti, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de abuzuri împotriva minorilor, vor fi primele vizitate de către membrii Comisiei parlamentare de anchetă în acest domeniu, a informat, marţi, preşedintele comisiei, Alina Gorghiu.

Membrii comisiei s-au întâlnit marţi cu chestorul Eduard Miriţescu, împuternicit adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române.

„Vă pot menţiona judeţele unde sunt cele mai multe cazuri de abuzuri, concretizate prin dosare. Iaşi este pe primul loc, cu 27 de cazuri, Giurgiu – 15, Vaslui – 14, Argeş – 13, Bucureşti – 12 şi Vrancea, pe locul 6. Judeţele pe care le-am menţionat sunt în topul dosarelor penale care privesc abuzuri împotriva minorilor în aceste centre de plasament. Aceste judeţe sunt centre cu roşu de pe harta noastră de preocupare şi vor fi primele pe care ne vom concentra să mergem să discutăm cu personalul din direcţii, cu copiii de acolo, cu psihologii, astfel încât să vedem de ce se întâmplă aceste lucruri cu predilecţie acolo”, a precizat Gorghiu.

Potrivit senatorului liberal, oficialul Poliţiei Române a informat şi asupra dispariţiei copiilor din centrele rezidenţiale, în 2020 fiind sesizate 1.166 de cazuri.

„Cu privire la dispariţia copiilor din centrele rezidenţiale, de asemenea, ni s-a făcut o informare. În 2020, au fost sesizate 5.944 de dispariţii de copii, în general, din care 3.161 doar minori, vorbim de minori în general, nu doar din centrele rezidenţiale. În schimb, 1.166 de copii sunt dispăruţi din aceste centre rezidenţiale. Deci, cei dispăruţi din centrele rezidenţiale din total dispariţii (…) se duc spre 40 de procente”, a menţionat Alina Gorghiu.

Ea a adăugat că o altă problemă abordată în dialogul cu chestorul Miriţescu a fost cea referitoare la necesitatea elaborării unei legislaţii privind infracţiunile sexuale în care sunt implicaţi minori.

„S-a discutat despre necesitatea elaborării unei legislaţii care să corespundă dinamicii infracţionale din zilele noastre, mai ales pe minori. Vorbim de legislaţie, de exemplu, pe care în scurtă vreme Parlamentul va trebui să o adopte în cazul infracţiunilor sexuale. Nu avem text de lege în baza căruia Poliţia Română, Parchetele să poată instrumenta dosare. Domnul chestor va veni, ne va furniza materialul, astfel încât, în foarte scurtă vreme, Comisia de anchetă să poată să îmbunătăţească, de exemplu, legislaţia pe acest suport”, a arătat senatorul liberal.

Gorghiu a anunţat că, săptămâna viitoare, vor fi invitate la comisia parlamentară de anchetă patru organizaţii non-guvernamentale Salvaţi Copiii, UNICEF, Telefonul Copilului şi SOS Satele Copiilor.

„Vom stabili calendarul de mers în teritoriu. În foarte scurt timp, fiecare membru al acestei comisii de anchetă va merge într-un centru rezidenţial, însoţit de un psiholog. Sper să avem acest parteneriat cu ONG-urile, să ne pună la dispoziţie colegi psihologi”, a conchis Gorghiu. 

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentUniunea Militarilor și Politiștilor „Mihai Viteazul” salută mesajul lui Marcel Ciolacu de susținere a poporului ucrainean
Articolul următorZeci de şcoli din judeţul Giurgiu beneficiază de finanţare pentru reducerea abandonului şcolar