Ion Ioniță, un pensionar din Giurgiu, a strâns în ultimii 20 de ani sute de lucruri vechi care spun poveştile lumii arhaice a satului. „Bucăţile de istorie” au fost păstrate într-un muzeu personal pe care giurgiuveanul l-a amenajat în curtea și în casa sa.

Giurgiuveanul a încercat să îi facă pe oaspeţii lui să se simtă ca într-un muzeu, deşi mărturiseşte că nu poate fi vorba de aşa ceva, ci doar de o colecţie pe care a dorit să o arate şi celorlalţi.

Ion Ioniță şi-a înfiinţat în curtea și în casa sa un muzeu personal de istorie şi etnografie, în care păstrează peste 400 de piese, aranja

te pe domenii dintre cele mai diverse: unelte pentru prelucrarea lemnului şi a lânii, istoria scrisului, religie, telecomunicaţii, obiecte militare, aparate radio, timbre, carte veche, numismatică, tablouri, dar și documente vechi. De peste două decenii, pensionarul, fost pompier, a tot adunat lucruri pe care le-a considerat deosebite, dar potrivite pentru colecţia sa.

Fiu de țăran, giurgiuveanul a devenit pasionat de obiecte vechi de gospodărie. Așa că a început să meargă prin sate dar și pe la prieteni pentru a colecționa ce altora li se păreau a fi doar lucruri bune de aruncat.

În curtea sa, se găsesc de la obiecte pentru întreținerea animalelor, până la obiecte de uz gospodăresc. Ion Ioniţă sau Nini, cum îi spun cunoscuții, şi-a „tapetat” pereţii exteriori ai casei cu sute de obiecte pe care le foloseau în gospodărie, pe vremuri, ţăranii din Giurgiu.

Giurgiuveanul deține în muzeul său personal zeci de colecţii, printre care cele de chibrituri, dopuri de sticlă, şerveţele, pungi din plastic, plicuri poştale, sifoane din sticlă, scoici, pietre şi chiar bancuri.

Ba, mai mult, de-a lungul a zeci de ani, a decupat din ziare cele mai interesante articole, din diferite domenii, pentru a le lăsa urmașilor săi amintiri valoroase despre publicistica acelor vremuri.

A prins drag de obiectele vechi de gospodărie care reprezintă bucăţi din istoria românilor. Le-a recondiționat și le întreține gândindu-se că nu trebuie risipite şi că prin ele le poate arăta urmașilor cum trăiau şi cu ce munceau românii în trecut. Ion Ioniță a fost invitat să-și expună unele dintre cele mai valoroase obiecte la Muzeul Județean ”Teohari Antonescu” din Giurgiu.

În ultimii ani, colecţia giurgiuveanului a devenit o atracţie locală. Expoziţiei i-au trecut pragul nenumăraţi elevi aduşi de profesorii lor, dar şi reprezentanți ai Muzeului Satului, care au fost interesați de acest loc.

Intrarea în muzeul din localitatea Giurgiu este liberă, iar turul este asigurat gratuit de gazdă.

Articolul precedentLa Giurgiu a început bâlciul tradițional de Sf.Maria
Articolul următorValabilitatea cardurilor de sănătate, prelungită