Deși legislația prevede transformarea amenzilor contravenționale în ore de muncă în folosul comunității, puțini sunt cei care ajung să muncească pentru a-și achita amezile primite pentru diverse contravenții. Și asta pentru că lege nu prevede sancțiuni pentru cei care refuză să presteze ore de muncă stabilite de instanță, ci doar… amendarea acestora. Până în 2003, aceștia puteau fi sancționați cu închisoarea contravenţională.
La Giurgiu, 44 de datornici execută sau urmează să presteze munci în
folosul comunității iar la rând mai așteaptă alți 113 debitori, pentru care au fost depuse cereri în instanță, susține directorul Direcției de Taxe și Impozite Giurgiu din cadrul Primăriei Giurgiu, Laurențiu Țintea.
Numai că, puțini sunt cei care se conformează. Asta, deoarece legea este prea blândă. Astfel, dacă o persoană nu se prezintă ca să execute orele de muncă stabilite de instanță, primarul poate sesiza din nou instanța, care
poate înlocui orele de muncă cu o… amendă. În acest fel, o persoană care nu are bunuri pe numele său și nici venituri, deci nu poate fi executată, nu poate fi obligată nici să-și achite amenzile și nici să presteze ore de muncă în folosul comunității. Practic, nu există o metodă de constrângere a persoanelor care ar trebui să presteze muncă în folosul comunității, susțin reprezentanții Primăriei Giurgiu, iar singura soluție ar fi transformarea amenzilor în închisoare contravențională, așa cum era până în 2003.
Dar de ce formulează primăriile astfel de acțiuni? Pentru că sunt obligate să recupereze amenzile care se virează la bugetele locale, iar când nu există posibilitatea executării silite a unui contravenient, acestea se adresează instanței de judecată pentru transformarea amenzilor în muncă în folosul comunității.
Ce prevede Ordonanța 2/2001
În primul rând, prestarea unei activităţi în folosul comunităţii se poate aplica numai contravenienţilor persoane fizice și nu poate depăşi 300 de ore. Astfel, dacă o persoană nu achită amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite a acestuia, organele specializate ale primăriilor pot cere instanței de judecată înlocuirea amenzii cu obligarea contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii. La primul termen de judecată, instanţa poate acorda contravenientului, la cerere, un termen de 30 de zile pentru achitarea amenzii. După cele 30 de zile, instanța dispune înlocuirea amenzii cu prestarea de ore de muncă în folosul comunităţii. Mai trebuie spus că și o persoană care nu își poate achita o amendă se poate adresa instanței de judecată pentru transformarea acesteia în muncă în folosul comunității. Minorii sub 14 ani nu răspund contravențional, iar în cazul celor care au împlinit 14 ani, minimul și maximul amenzilor se reduc la jumătate. De asemenea, minorii care nu au împlinit 16 ani nu pot fi obligați să muncească în folosul comunității.