Orașul Giurgiu este sufocat de ani buni de traficul greu către frontiera cu Bulgaria. Sute de tiruri tranzitează zilnic orașul, și în ciuda numeroaselor promisiuni ale Ministerului Transportului, nici până acum nu s-au demarat lucrările pentru construcția unei rute ocolitoare.

Investiția este o prioritate pentru autorități, care au decis să o includă în lista proiectelor cu impact metropolitan din România, alături de alte proiecte importante, cum ar fi îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre și reabilitarea și modernizarea Portului Giurgiu.

“Alege prioritățile orașului tău!” este titlul campaniei demarate pe 18 ianuarie, de Banca Mondială în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR), în care cetățenii sunt invitați să se implice în ierarhizarea proiectelor strategice ale comunităților lor. Cele două entități au identificat cu sprijinul autorităților publice județene și municipale o serie de proiecte cu impact metropolitan pentru București și cele 40 de reședințe de județ din România, iar Giurgiu se află pe listă cu 10 proiecte majore cuprinse în diferite strategii sau masterplanuri naționale, județene sau locale.

Iată care sunt acestea:

– Electrificarea căii ferate Chiajna – Giurgiu, cu o valoare estimativă de 210 mil. euro. Proiectul este cuprins în MasterPlanul General de Transport al României (MPGT)
– Îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre (sector Pristol – Călărași), în valoare estimativă de 205 mil. euro, cuprins în MPGT
– Reabilitarea și modernizarea Portului Giurgiu – 111 mil. euro, cuprins în MPGT
– Drumul EuroTrans „Vlăsia” (București – Giurgiu) – 41 mil. euro, cuprins în MPGT
– Varianta de Ocolire Giurgiu – 16 mil. euro, cuprins în MPGT
– Înființarea unui port de agrement la Giurgiu, pe canalul Sfântu Gheorghe – 15 mil. euro, cuprins în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU)
– Reabilitarea DJ 601 – Bolintin Vale – limita Județului Teleorman – 12 mil. euro, cuprins în Strategia de Dezvoltare Socio-Economică a Județului Giurgiu
– Investiții în infrastructură culturală:

-Reabilitare, modernizare și dotare Teatrul Tudor Vianu – Giurgiu

-Reabilitare, modernizare și dotare Muzeul Județean Teohari Antonescu;

-Valorificarea turistică a Mănăstirii Comana – II – în valoare estimativă de 10 mil. euro, cuprins în Strategia de Dezvoltare Socio-Economică a Județului Giurgiu
– Reabilitarea, extinderea și dotarea Corpului Spitalului Nou C1+C2 (SJU) – 10 mil. euro, HCJ
– Amenajarea Insulei Mocănașu în scop turistic – 10 mil. euro, cuprins în SIDU

Ordinea importanței acestora pentru comunitatea giurgiuveană o vor decide chiar cetățenii și actorii locali, completând chestionarul de la următorul link: https://kwiksurveys.com/s/E7k9AFsk.
Campania se desfășoară în perioada 18 ianuarie – 22 martie 2019.

 

 

Articolul precedentAmenzi pentru ilegalități în domeniul silvic
Articolul următorFenomenul care a pus stăpânire pe Giurgiu, în această dimineață