2021 a fost anul adopțiilor în România. Anul trecut, la Giurgiu au fost soluționate favorabil 36 de dosare de al căror obiect a fost încuviințarea adopției.
În județul Giurgiu, în anul 2021, pentru 63 copii a fost sesizată instanța judecătorească în vederea încuviințării deschiderii adopției interne. Au fost 51 de potriviri inițiale și practice realizate între copii adoptabili și persoane sau familii atestate.
Dintre acestea, 23 s-au concretizat prin sesizarea instanței de judecată cu cereri având ca obiect încredințarea în vederea adopției pentru o perioadă de 90 de zile.
Procedura de adoptie s-a simplificat
Simplificarea procedurilor pentru familiile care înfiază, dar și stimulentele financiare au facut ca în anul 2021 aproape 1.600 de copii să fie infiați in întreaga țară. Este un record al ultimilor 20 de ani.
Din vara lui 2021 legislația adopției are și norme metodologice. Astfel, căutarea rudelor se realizează o singură dată, la intrarea copilului în sistem, și nu mai sunt luate în considerare rudele de gradul 4. Valabilitatea atestatului de adoptator s-a prelungit de la 2 la 5 ani și au fost introduse stimulente financiare. În plus, copilul poate merge acasă la familia adoptivă și în perioada de potrivire practică.
Aproape trei sferturi dintre copiii aflați în plasament, la asistenți maternali sau în centre, au peste 6 ani. Cu toate acestea, sunt preferați cei mai mici.
Tot anul trecut, la Giurgiu au fost soluționate favorabil 36 de dosare de al căror obiect a fost încuviințarea adopției. Alți 54 de copii au fost monitorizați pe perioada încredințării în vederea adopției, precum și în perioada postadopție.
Procedură de adopţie pentru 63 de copii
În evidența Compartimentului Adopții și Postadopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu se află în prezent 136 copii aflați în sistemul de protecție care sunt declarați adoptabili prin sentință judecătorească definitivă și irevocabilă. Pentru 63 dintre aceștia, procedura adopției interne a fost deschisă în cursul anului 2021.
Majoritatea copiilor declarați adoptabili se află în plasament la asistenți maternali profesioniști și în plasament la case de tip familial. 79% dintre copiii adoptabili au vârste de peste 8 ani. Dintre cei 136 copii adoptabili, 38 nu pot fi adoptați decât în grupuri de câte doi frați, întrucât au crescut împreună, la fel și nouă copii care nu pot fi adoptați decât în grupuri de câte trei, întrucât sunt de asemenea frați care au crescut împreună.
Totodată, în evidența Compartimentului Adopții și Postadopții din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu se află opt persoane și 35 familii cu domiciliul sau reședința în județul Giurgiu care au parcurs procesul de evaluare în vederea obţinerii atestatului de persoană sau familie aptă să adopte și au obținut acest atestat; dintre acestea, 29 au fost atestate în cursul anului 2021.
Sursa: Realitatea de Giurgiu