EURO 2024 debutează vineri, cu partida dintre Germania şi Scoţia, la Munchen, de la ora 22:00, în Grupa A.

Turneul final al Campionatului European de fotbal, găzduit de Germania, începe vineri cu partida dintre naţionala ţării gazdă şi Scoţia.

Germania nu a reuşit să treacă de faza grupelor la ultimele sale trei turnee finale. Nici acum germanii nu traversează o perioadă foarte bună, nu au mai jucat de foarte mult timp o partidă oficială şi acest lucru s-ar putea să lasae o amprentă asupra jocului nemţilor.

Sunt ultimele meciuri din carieră pentru unul dintre cei mai iubiţi jucători germani, Toni Kroos. EL şi-a luat deja la revedere de la fanii lui Real Madrid cucerind trofeul Champions League şi vrea să-şi treacă în palmares şi un titlu european cu echipa naţională.

Pentru Nationalmannschaft ar fi al patrulea titlu continental după cele câştigate în 1972, 1980 şi 1996.

Germania şi Scoţia s-au întâlnit de 17 ori, nemţii având 8 victorii, Scoţia 4, iar 5 partide s-au încheiat nedecis. Germania a câştigat ultimele trei confruntări directe.

Cele două echipe s-au mai întâlnit o dată la un EURO, în 1992, la Norrkoeping, Germania a câştigat cu 2-0, graţie reuşitelor lui Karl-Heinz Riedle şi Stefan Effenberg, scrie Agerpres.

Scoţia, care se află la al patrulea său turneu final al EURO, are doar două victorii în nouă partide.

Din Grupa A mai fac parte echipele Ungariei şi Elveţiei.

Criterii de calificare

Fiecare echipă va disputa trei meciuri în grupe la Campionatul European. După aceste meciuri, primele două echipe din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală, alături de cele mai bune patru echipe de pe locul trei.

În caz de egalitate între cel puţin două echipe din aceaşi grupă, ele vor fi departajate – în ordine – conform următoarelor criterii: numărul de puncte, golaveraj şi numărul de goluri înscrise în confruntările directe.

Premii totale de 331 de milioane de euro

La capitolul premii, UEFA prevede să distribuie 331 de milioane de euro celor 24 de participante, la fel ca pentru ediţia din 2020, începând de la 9,25 milioane de euro pentru prezenţa în grupe până la 28,25 milioane de euro pentru câştigătoarea trofeului, dacă obţine victorii şi în cele trei meciuri din grupă.

Pe lângă suma de 9,25 milioane de euro pentru participare, victoria în faza grupelor este răsplătită cu un milion de euro, iar egalul cu 500.000 de euro. Calificarea în optimi aduce un bonus de 1,5 milioane de euro, iar pasul către sferturi de finală încă 2,5 milioane de euro. Semifinalistele vor primi încă patru milioane de euro. Echipa învinsă în finală încasează cinci milioane de euro, iar campioana va primi opt milioane de euro.

România debutează luni la EURO 2024

EURO 2024 reuneşte 24 de echipe în şase grupe a câte patru formaţii, între care şi România, care va juca în Grupa E, alături de Belgia, Ucraina şi Slovacia. România va debuta pe 17 iunie, împotriva Ucrainei, la Munchen, iar apoi va mai înfrunta selecţionatele Belgiei, pe 22 iunie la Koln, şi Slovaciei, pe 26 iunie la Frankfurt.

Pentru România este a şasea participare la Campionatul European, după cele din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016.

România va fi reprezentată la EURO 2024 şi de o brigadă de arbitri, formată din Istvan Kovacs (arbitru de centru), Vasile Marinescu, Ovidiu Artene (arbitri asistenţi) şi Cătălin Popa (arbitru VAR).

Articolul precedentLiderul GameTech este partenerul oficial al UEFA EURO 2024™ și CONMEBOL Copa America™️ 2024, o premieră fără precedent pentru industrie
Articolul următorÎncepe TIFF 2024