Crescătorii de ovine din județul Giurgiu care înainte de Paște vor sã vândã miei în piețele din județ sunt obligați să meargã cu ei la abator pentru a-i sacrifica.
De aici, producãtorul obține atât un certificat care atestă faptul cã sacrificarea a fost fãcutã la abator, cât și un certificat sanitar-veterinar care confirmă sãnãtatea animalului și calitatea cãrnii. Sacrificarea în punctele temporare de tăiere, precum piețele, nu va mai fi permisă, anul acesta.
În prezent, în județul Giurgiu funcționează un singur abator autorizat la Mihăilești, iar, în aceste condiții, crescãtorii de ovine sunt obligați să transporte animalele la zeci de kilometri, în vederea tãierii.
Iar cum transportul costă, dar și abatorizarea, este de așteptat ca sacrificarea și comercializarea să se facă ilegal, chiar în gospodăriile crescătorilor.
Condițiile stricte de sacrificare a mieilor revoltă crescătorii de animale.
Unii spun ca afacerea nu mai este rentabilă, având în vedere preţurile mari de transport și abatorizare.
Autorităţile spun că alinierea la normele europene face ca atât sacrificarea cât şi comercializarea mieilor să fie supusă unor rigori deosebite. Mieii care vor ajunge în galantare trebuie sacrificaţi doar în abatoarele autorizate.
Iar prețul pentru sacrificarea unui animal este de 20 de lei, la care se adaugă cheltuielile de transport.