Legea asociațiilor de proprietari atualizată intră în vigoare de vineri, 28 septembrie 2018. Astfel, noua lege care vizează organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari vine cu noi reguli stricte pentru cei care locuiesc la bloc, iar sancțiunile sunt drastice.

Legea aduce noutăți importante pentru proprietari. Noua legea a asiciațiilor de proprietari. Obligații pentru cei are locuiesc la bloc:

  1. Proprietarii care nu vor permite accesul în locuința pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență, după ce au primit preaviz motivat de la asociație, vor risca o amendă de la 500 la 3.000 de lei.
  2. Proprietarii de apartamente, obligați prin lege să vina la ședințele de bloc. De asemenea, proprietarii vor trebui să participe la ședințe. Nouă lege prevede că proprietarii nu vor mai putea fi reprezentați în adunarea generală de președinte, un membru al comitetului de bloc ori de administrator. Dacă totuși nu pot participa, trebuie să mandateze un alt membru al asociației printr-o împuternicire scrisă și semnată.
  3. Proprietarii care nu vor permite accesul în locuința pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență, după ce au primit preaviz motivat de la asociație, vor riscă o amendă de la 500 la 3.000 de lei. Cuantumul amenzii se regăsește și acum în lege, dar se aplică pentru neluarea măsurilor necesare pentru a repară și a menține clădirea în stare de siguranță. Nouă lege fixează însă amendă pentru refuzul efectiv de a permite accesul.
  4. Orice proprietar care închiriază va trebui neapărat să notifice asociația cu privire la prezența chiriașilor în apartamentul sau în cel mult zece zile de la semnarea contractului de închiriere. De asemenea, la bloc vor putea să se înființeze și asociații de chiriași, conform noii legi.
  5. Nouă reglementare prevede o obligație expresă a proprietarilor de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Nerespectarea acestei obligații va atrage, potrivit actului, o amendă de la 200 la 1.000 de lei.
  6. Cotele de contribuție trebuie vor plătite în cel mult 30 de zile calendaristice de la data afișării listei lunare de plată, conform noii legi, față de legea actuală, care prevede 20 de zile. Administratorul va trebui să notifice scris restanțierii, de asemenea.

Legea nouă a asociațiilor de proprietari care intră în vigoare de mâine, 28 septembrie, impune câteva obligații clare în sarcină dezvoltatorilor imobiliari care construiesc blocuri de locuințe. În primul rând, dezvoltatorii vor trebui să-i informeze la momentul înstrăinării pe cumpărători cu privire la necesitatea constituirii asociațiilor de proprietari. Celor care cumpără locuințe în ansamblurile rezidențiale trebuie să li se asigure furnizarea serviciilor de utilități publice, iar dezvoltatorul va trebui neapărat să le pună la dispoziție locatarilor cartea tehnică a construcției.

  1. Obligația de a constitui asociațiile de proprietari acolo unde există cel puțin trei proprietăți individuale și spații comune este stabilită foarte clar în nouă lege, nu lăsată sub zodia opționalului. Prin urmare, toți cei aflați în această situație trebuie să-și înființeze asociații de proprietari, conform noii legi.

Ca o noutate față de legislația în vigoare, Legea nr. 196/2018 stabilește că structura conducerii unei asociații de proprietari să fie diferită în funcție de numărul de apartamente din imobilul în care se va înființă asociația.

  1. Ca nou proprietar al unui apartament, e bine de știut că există un termen-limită de zece zile lucrătoare (de când a operat efectiv transferul dreptului) pentru a transmite asociației toate informațiile necesare acesteia pentru calcularea cotelor de întreținere.
  2. Dacă unele blocuri au funcționat până acum și în lipsă acestui document, e bine de știut că nouă lege obligă asociațiile să aibă un regulament de bloc, făcut după un model oficial pe care autoritățile trebuie să-l pună în dezbatere în perioadă următoare.
  3. Tot această nouă lege prevede expres și că cei care locuiesc la primul nivel al unei clădiri (și care nu folosesc liftul aproape niciodată, neavând de ce) vor putea fi scutiți de a mai plăti ceva pentru consumul de energie de la lift.
Articolul precedentScăpăm de traficul greu de la intrarea în Giurgiu? Se va construi o centură modernă
Articolul următorAcțiune pe DN5 Giurgiu-București. Autocar oprit în trafic de polițiști