Ministrul Muncii – Simona Bucura Oprescu a vorbit, duminică seara, la emisiunea Culisele Statului Paralel, la Realitatea PLUS, despre noua Lege a pensiilor.

„Datorită proiecului de lege, pentru români vom diminua inechitățile, vom aduce echitate pentru cei care au contribuit, dar au ieșit la pensie în perioade diferite. Vom avea coantumuri ale pensiilor diferite.

Prin raportarea la făuritorii de țară, ce au făcut generațiile dinaintea noastră, îmi amintesc de copilărie, când părinții stăteau foarte puțin acasă și îi auzeam: lasă, facem eforturile astea ca să le fie copiilor mai bine. Și părinții mei sunt pensionari. Facem legea ca o formă de respect pentru România. De asta avem nevoie de echipă, trebie să fim uniți atunci când avem lucruri bune pentru România. Este o lege sustenabilă”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Întrebată dacă bugetul poate să susțină și o creștere și o recalculare anul viitor, ministrul a răspuns: „Cred că este elementul definitoriu „curajul” pentru această reformă. Venind cu reforme care să aducă o mai bună colectare, o sădere a evaziunii, se poate face acest lucru”.

CITEȘTE ȘI: Simona Bucura Oprescu, despre reforma administrativă: „Robinetul cheltuielilor publice este foarte atent ţinut în frâu”

Recalcularea pensiilor se va face pe noua lege

„La 1 ianuarie 2024 vom avea majorarea despre care am spus, 13,8, avem momentul de la 1 ianuarie când vom avea două procese în aplicare: recalcularea pensiilor și cea în care românii vor ieși la pensie pe noua lege. Recalcularea se va face pe noua lege. La 1 septembrie să fie finalizat procesul de recalculare. Suntem respnsabili și vreau să spun că în acest moment avem digitizate din format pe hârtie în format electronic peste 90% din dosare. Ne dorim ca până la sfârșitul anului să finalizăm această procedură. Asta va ajuta foarte mult procesul fiindcă după promovarea legii și intrarea în vigoare va trebui să redactăm normele de aplicare, apoi firma care are contractul de mentenatță colectică va produce softul de calcul, apoi va începe efectiv procesul”, a mai spus ministrul Muncii.

CITEȘTE ȘI: LEGEA PENSIILOR va rezolva problema celor 1,2 milioane de pensionari care beneficiază de aceeaşi indemnizaţie minimă socială! Anunțul ministrului

Articolul precedentCULISELE PUTERII | Miron Mitrea: „Nu cred că iese PNL-ul de la guvernare”
Articolul următorVremea 20 noiembrie – Temperaturi în creștere după episodul de iarnă severă