Numărul angajaţilor Poliţiei de Frontieră a crescut pe durata sezonului estival, în aşteptarea românilor care lucrează în străinătate şi vin acasă de sărbători sau care pleacă să-și petreacă vacanțele peste hotare.
Anul trecut, în luna august, au trecut frontiera aproximativ 7,4 milioane persoane, dintre care 563.000 prin PTF Giurgiu.
Ca urmare a faptului ca în luna august mulţi cetăţeni români aflaţi în afara graniţelor ţării se întorc în România pentru a petrece concediul alături de familie, precum şi numărul mare de cetăţeni români care aleg să-şi petreacă vacanţa în afara graniţelor ţării, în perioada următoare se preconizează o creştere a traficului prin punctele de frontieră, mai ales cele din vestul şi sudul ţării, arată Poliţia de Frontieră.
A fost dispusă suplimentarea personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct, astfel încât, la nivelul întregii ţări peste 4.000 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.
De asemenea, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.
În acelaşi timp, se continuă măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere ale frontierei şi în zona de competenţă.
Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Anul trecut, în luna august, au trecut frontiera aproximativ 7,4 milioane persoane, din care aproximativ 6 milioane cetăţeni UE şi 1,4 milioane cetăţeni non UE şi peste 1,8 milioane mijloace de transport.
Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost cele aeroportuare (1,85 milioane persoane) şi cele de la frontiera româno-ungară (1,7 milioane persoane).
În ceea ce priveşte punctele de frontieră, cel mai tranzitat a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă, cu un trafic de peste 1,17 milioane persoane, urmat de P.T.F. Nădlac II cu peste 740.000 persoane şi P.T.F. Borş, unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 582.000 persoane.
Totodată, la frontiera cu R. Moldova cel mai tranzitat punct de frontieră a fost Albiţa (355.000 persoane), la frontiera cu Bulgaria traficul cel mai intens s-a înregistrat prin P.T.F. Giurgiu (563.000 persoane) şi Vama Veche (383.000 persoane), iar la frontiera cu Serbia, prin P.T.F. Porţile de Fier I (175.000 persoane).