Medicul Tudor Ciuhodaru a postat, pe pagina sa de Facebook, un avertisment de care ar trebui sa ținem cont cu toții.  

„Atenție! Este (din nou!) alertă alimentară. Atenție mărită la produsele semipreparate pe care le cumpărați din supermarket. Puteți să vă îmbolnăviți cu mare ușurință. Mai ales dacă sunteți însărcinată.

E alertă de listerioză. Din nou! Boala a provocat deja 9 decese iar alte 47 au fost infectate.

Mai multe produse (salatele de icre și de humus) comercializate în aceste magazine au fost depistate cu probleme! Ultimul incriminat (analizele efectuate la 2 eșantioane din 5 au detectat bacteria) este fileul de somon afumat.

Ce trebuie să știți:

1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente.

2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.

3. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii.

4. La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare ( asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar) dar.

5. În sarcină poate provoca avort, naștere premature, greutate mica la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging până la deces.

6. Pacienții cu imunitate scăzută precum cu vărstnicii, diabeticii  sau cei cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.

7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.

Rețineți:

1. Căldura distruge bacteria, refrigerarea nu!

2. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.

3. Există teste diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină)

4. Poate fi tratată prin admnistrarea de antibiotice.

Pentru a reduce riscul de infecție:

1. Evitați alimentele gata preparate reci.

2. Atenție la alimentele cu risc carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător.(,,nu foarte înghețată”}.

3. Respectati regulile de igienă individuală (!!! Spălatul corect pe mâini este esențial)

4. Gătiți bine orice preparat.

5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei_.

6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite/crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.

7. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea. Returnați-le!

Scurtă istorie:

1. Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lyster, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecții.

2. Doar din 1980 se cunoaște faptul că poate fi transmisă oamenilor prin alimente.

3. România a mai fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes.”

Distribuie :

Articolul precedentPetra Ochișor, detașată la conducerea Direcției Agricole Gorj
Articolul următorȘofer băut, a acroșat o mașină staționată, la Stoenești