În Miercurea albă este dezlegare la lactate și pește. Nici în această zi nu e bine să te speli pe cap, ca să nu încărunțești de timpuriu.

În Miercurea Albă, în care deja am intrat prin săvârşirea slujbei Vecerniei, nu ne împărtăşim.

Trăim aproape ca în Postul Mare; dar postim până la Vecernie, chiar aspru. După Vecernie însă, mâncăm o singură dată în zi şi foarte puţin – dar nu este obligatoriu – lapte, brânză şi ouă. O asemenea rânduială de post este prevăzută şi pentru vinerea din această săptămână.

În perioada persecuțiilor împotriva creștinilor au fost îngropate, în Evghenia, la marginea de răsărit a orașului Constantinopol, mai multe moaște de mucenici, uciși pentru credința în Hristos. Vreme îndelungată au stat acolo, neștiute de nimeni, până în timpul arhiepiscopului Toma al Constantinopolului (sec. al V-lea), când Dumnezeu a arătat mai multe semne în locul în care fuseseră îngropate trupurile mucenicilor.

Oamenii uitaseră de locul unde au fost îngropați martirii, înmormântarea având loc de obicei noaptea, de frica păgânilor. Dar, pentru că în locul acela au început să se tămăduiască bolnavii, arhiepiscopul Toma al Constantinopolului s-a dus acolo împreună cu un sobor de preoți.

După ce au săpat, au aflat moaștele multor sfinți mucenici, printre care și ale Sfinților Andronic și Iuniei, prietenii Sfântului Apostol Pavel, pomeniți de acesta în Epistola către Romani.

Andronic a fost unul dintre cei 70 de apostoli (sursa: vol. „Viețile Sfinților”). Sărbătoarea Sfintelor Paști este precedată de unul dintre cele patru posturi mari de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă.

Postul Mare sau postul Sfintelor Paști este chiar cel mai aspru post pentru creștini și durează 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor, devenind, astfel, și cel mai lung post. Lăsatul secului are loc în ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce”. Pentru începutul postului Sfintelor Paști există două date de lăsat al secului, una pentru carne (Duminica Înfricoșătoarei Judecăți), care are loc anul acesta la 15 februarie, cealaltă pentru lactate, ouă și pește (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai), anul acesta la 22 februarie.

Articolul precedentUn incendiu puternic a pus în pericol un bebeluș și un bătrân
Articolul următorGiurgiuveni, nu intrați în panică. Astăzi sună alarmele!