Mii de porci din județul Giurgiu trebuie sacrificați după ce a fost confirmată extinderea virusului pestei porcine.

175 de focare există pe raza județului Giurgiu iar crescătorii de animale s-au apucat de sacrificat animalele până să ajungă specialiștii. Păgubiți, oamenii spun că vor renunţa cu totul la creșterea porcilor. Autoritățile sunt deja în alertă din cauza numărului foarte mare de focare.

Numărul focarelor s-a dublat în ultima lună, iar autoritățile consideră că răspândirea bolii a fost favorizată de condițiile climatice – temperaturi ridicate și umiditate- dar și de nerespectarea normelor de securitate din gospodării.

Cele mai multe focare, 168, sunt la porcii domestici, iar celelalte focare evoluează în exploatații comerciale de tip A- 2 focare,  în exploatații comerciale: 5 focare în localitățile: Cetatea (o exploatație), Letca Nouă (o exploatație) și Herăști (3 exploatații). Totodată, sunt înregistrate 36 de cazuri de PPA la porcii mistreți în 8 fonduri de vânătoare.

În localitățile Isvoarele, Pietrișu, Singureni, Crânguri, Stejaru, Giurgiu (cartier Rudari), Valea Dragului și Gostinu s-a definitivat uciderea preventivă a tuturor porcilor din exploatațiile non-profesionale.

Uciderea preventivă se desfășoară în localitățile: Hulubești, Oinacu, Braniștea, Prundu, Puieni Pietrele, Vedea, Stoenești.

În cele 5 exploatații comerciale au fost neutralizate: 2430 de capete în exploatația comercială din Letca Nouă (100%), 1844 de capete în exploatația comercială din Cetatea (100%), 1.483 într-o exploatație comercială din Herăști (100%). Totodată, în celelalte două exploatații comerciale din localitatea Herăști a început eliminarea porcilor (1272 de capete)

Articolul precedentOrdin de protecție provizoriu emis pe numele unui tânăr după ce și-a lovit tatăl
Articolul următorAdministrator cercetat pentru evaziune fiscală