Mobilizare generală după incidentul cu bucățile de dronă găsite pe malul românesc al Dunării, după intensificarea bombardamentelor la granița României. Ministerul Apărării Naționale va stabili zonele din apropierea zonelor din vecinătatea imediată a războiului din Ucraina și se vor lua măsuri pentru protecția și informarea populației privind primele măsuri ce trebuie luate. Decizia a fost luată de Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Primele măsuri luate de Autoritățile din România au luat primele măsuri de protecție după incidentul cu rămășițele de dronă găsite pe raza comunei Ceatalchioi, în satul Plauru. Fragmente dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României, în satul Plauru, aflat pe malul celălalt al Dunării de portul Izmail. În ultimele zile, portul Izmail a fost atacat repetat de ruși.
În paralel, Statele Unite au anunțat că vor trimite în curând aeronave de luptă în România, pentru consolidarea capacităților României și ale NATO de apărarea și descurajarea oricărei agresiuni împotriva teritoriului comun aliat pe flancul estic. Anunțul a fost făcut după înâlnirea de dintre ministrul Apărării, Angel Tîlvăr și ambasadoarea SUA în România, Kathlen Kavalec.
România adoptă măsuri de protecție pe teritoriul național în imediata vecinătate a zonei de conflict din Ucraina
Într-o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență a fost adoptată o Hotărâre prin care se implementează măsuri pentru avertizarea cetățenilor români aflați în zona de graniță cu Ucraina.
Hotararea ține cont de evenimentele recente înregistrate și de contextul geopolitic actual determinat de conflictul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care au generat atacuri recente și repetate asupra porturilor ucrainene Reni si Ismail, aflate în imediata apropiere a granițelor cu România.
Potrivit Hotărârii adoptate vineri, 8 septembrie, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, Ministerul Apărării a fost desemnat să evalueze și să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail în care se instituie măsuri specifice de protecție a populației.
În zonele stabilite, comitetele județene pentru situații de urgență dispun măsuri pentru informarea populației, identificarea spațiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire și asigurarea permanenței la sediile autorităților publice locale locurile de acționare a mijloacelor de alarmare.
Iar Inspectoratele pentru situații de urgență din județele în care sunt stabilite zone, asigură informarea populației cu privire la modul de comportare și acțiune, verificarea și eliberarea tuturor spațiilor cu destinație de adăposturi publice, precum identificarea altor spații ce pot fi folosite pentru protecția populației.
De asemenea, Ministerul Apărării Naționale edifică spații de protecție a populației la nivelul localităților Plauru și Ceatalchioi, precum și la nivelul altor localități cu un număr mic și foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență.
Măsurile sunt luate după ce a fost confirmată găsirea rămășițelor unei drone, posibil rusească, pe teritoriul României, la Ceatalchioi, pe raza satului Plauru. Autoritățile politice din România au revenit miercuri asupra anunțului făcut la începutul săptămânii în care au respins posibilitatea ca o dronă să fi căzut pe teritoriul țării noastre, membră NATO. Și președintele Klaus Iohannis a revenit asupra anunțului ferm transmis marți, de la Baza militara de la Cincu.
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a deplasat, miercuri, 6 septembrie, în localitățile Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Federația Rusă asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, despre problemele cu care aceștia se confruntă.