O conductă a unei firme de extracție a petrolului s-a spart, iar țițeiul a ajuns într-un râu din județul Giurgiu.Poluarea accidentală a avut loc acum mai bine de o lună însă ecologizarea s-a făcut de mântuială. 15 tone de petrol au ajuns în râul Dâmbovnic, pe o suprafață de luciu de apă de 7 kilometri, dar și într-un izlaz din apropiere. Autoritățile spun că au reușit să recupereze o mare parte din pelicula de petrol, însă nu în totalitate.

În zonă, copacii sunt negri de la țiței, o peliculă de petrol putește încă pe suprafața apei iar, pe alocuri, malurile sunt negre din cauza poluării.

Sătenii din satul Uiești, comuna Mârsa, știu de poluare, dar nu prea le mai pasă. Ei spun că oamenii merg acum la scăldat și chiar pescuiesc îin râu.

Petrolul încă curge pe râu

Cum arată râul după ecologizare?Am fost astăzi la fața locului iar pe suprafața apei încă plutește o peliculă de țitei iar malurile sunt îmbibate cu petrol. Ceva-ceva s-a lucrat iar pe râu au fost amplasate materiale absorbante.

Ce spun autoritățile

Autoritățile locale spun că societatea poluatoare a intervenit rapid și curățat râul de petrol iar pânza freatică și nici gospodăriile nu au fost afectate.

Am întrebat și reprezentanții Administrației Naționale ”Apele Române” cum s-a ecologizat zona poluată și ne-au spus că cea mai mare parte a petrolului a fost recuperată, însă, din cauza ploilor abundente, o parte din țiței a ajuns în râul Dâmbovnic.

”După producerea incidentului, s-a oprit pomparea țițeiului, s-au închis ventilele de secționare, s-au montat baraje absorbante și s-a construit un dig de pământ care să ajute la recuperarea țițeiului scurs. S-au recuperat, prin vidanjare, o contitate de circa 12 tone de țiței din totalul de 15 tone de țiței scurs”, arată Administrația ”Apele Române”.

Ulterior, Administrația ”Apele Române”, Conpet și o firmă de ecologizare au instalat materiale absorbante, acestea fiind puse pe o lungime de 7 kilometri, până la confluența râului Dâmbovnic cu Neajlovul. 46 de angajați de la ”Apele Române” au intervenit în perioada 3-5 iunie. Autoritățile susțin că au reușit să depolueze zona, ”pelicula de țiței fiind stopată pe o lungime de 3 kilometri”.

Societatea a fost amendată la momentul respectiv și a primit termen ca până pe 15 iulie să ecologizeze râul pe toată suprafața afectată. Însă, cum nu s-a respectat termenul, au mai primit o derogare până la 15 august.

 

Reprezentanții Apelor Române spun că în prezent se acționează la ecologizarea malurilor canalului de pământ dar și a râului iar dacă nu se respectă nici noul termen impus, se va trece din nou la sancționarea societății poluatoare.

 

Articolul precedentPesta porcină africană se extinde. Încă trei cazuri confirmate
Articolul următorRestricții de circulație pe Podul Giurgiu-Ruse, din cauza unor lucrări de asfaltare