Pompierii din Giurgiu au verificat toate lăcaşurile de cult din judeţ, în care vor fi oficiate slujbe religioase în noaptea de Înviere, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu.

Potrivit acestora, personalul Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU a trecut pragul bisericilor şi mănăstirilor şi a verificat respectarea condiţiilor de securitate la incendiu sau protecţie civilă, dotarea cu mijloace de primă intervenţie pentru stingerea incendiilor, precum şi starea acestora.

De asemenea, a fost verificată existenţa rezervoarelor de apă pentru incendiu şi posibilităţile practice de folosire ale acestora, dar şi modul de amenajare a spaţiilor şi locurilor pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase.

„Verificăm prima oară lăcaşurile de cult unde este aflux mare de enoriaşi dar şi celelalte din judeţ. Verificăm dacă stingătoarele sunt poziţionate corect, dacă sunt în termen, dacă personalul este pregătit şi ştie să le folosească, verificăm instalaţiile electrice, zona destinată aprinderii lumânărilor, existenţa căilor de evacuare şi mai ales controlăm dacă acestea sunt sau nu obturate. Până acum putem spune că preoţii şi personalul din biserici se implică activ în respectarea normelor de prevenire a incendiilor“, au transmis oficialii ISU Giurgiu.

Preoții și personalul neclerical vor fi instruiți cum să prevină situațiile de urgență, dar și cum să acționeze în cazul producerii acestora.

Măsuri preventive la lăcașurile de cult:

  • accesul în biserici se va realiza astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul. Se urmărește prevenirea producerii unor evenimente nedorite și asigurarea evacuării credincioșilor în condiții de siguranță, în cazul producerii unei situații de urgență;
  • pe durata serviciului religios, ușile de acces / evacuare în / din biserică se vor menține în permanență deschise;
  • lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;
  • parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

Preoţilor le-a fost recomandat să desfăşoare slujbele religioase în exteriorul bisericilor, iar, în situaţia în care acestea se organizează în interior, să limiteze accesul credincioşilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcaşul de cult.
Totodată, în situaţia în care se permite accesul credincioşilor în interiorul în lăcaşurilor de cult, preoţilor li s-a solicitat să menţină fixate în poziţie deschisă uşile de acces sau evacuare în sau din biserică. De asemenea, pompierii au cerut îndepărtarea covoarelor şi mobilierului din zona centrală a bisericilor, care nu sunt fixate ferm de pardoseală, cu excepţia celor folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase.

În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn, pompierii susţin că nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici şi prezintă risc de incendiu.

ISU a mai cerut efectuarea, prin grija factorilor de conducere de la biserici şi mănăstiri, a unui control riguros după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu.

În acelaşi timp, pompierii recomandă credincioşilor care participă la slujbele religioase să ţină lumânările aprinse la distanţă de haine, păr, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile din interiorul biserici şi să evite deplasarea cu lumânările aprinse în autovehicule.

 

 

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentTânăr de 19 ani depistat la volan sub influenţa băuturilor alcoolice
Articolul următorCarne de câine, vândută drept carne de miel. Ce avertisment lansează inspectorii sanitar-veterinari giurgiuveni