Mai este foarte puțin până la sărbătorile de iarnă, așa că românii se pregătesc din timp pentru masa de Crăciun. Cum în fruntea listei de cumpărături pentru sărbători se află porcul, țăranii din județul Giurgiu au început, deja, să scoată animalul la vânzare pe internet.

Din pricina pestei porcine africane, județul se află sub zona roșie, considerat ca fiind expus unui risc crescut de contaminare. Așa că, aveți grijă, giurgiuveni ce porc cumpărați și de unde!

În județul Giurgiu, zeci de localități au fost afectate de pesta porcină africană, țăranii privind îngroziți cum animalele lor din gospodărie, crescute cu greu, au fost sacrificate.

Județul Giurgiu se află sub zona roșie, zonă considerată ca fiind expusă unui risc crescut de contaminare, așa că în pieţe, crescătorii nu mai au voie să iasă pentru a-și vinde marfa, nici în târgurile de animale, soluţia la îndemâna țăranilor de a-și vinde animalul fiind internetul! Însă, dacă aţi crescut porci în propria gospodărie pentru Crăciun trebuie să ştiţi că nu puteţi consuma carnea lui sau produsele rezultate din ea decât în familie.

În niciun caz, porcul și carnea de porc nu trebuie vândute în târgurile de animale și pe internet. Cu toate acestea, site-urile de mică publicitate și cele de socializare au explodat cu anunțuri de cerere și ofertă. Kilogramul de porc în viu costă între 13 lei și 15 lei, iar pentru cei care doresc și sacrificarea animalului, plătesc în plus.

Autoritățile sanitar-veterinare recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

La nivel național, aglomerările de animale sunt închise, este interzisă comercializarea porcului sub zona 3, zona roșie, decât din surse autorizate sanitar veterinare. La nivelul gospodăriilor, porcul poate fi tranșat doar pentru consum propriu și după examinarea trichineloscopică. Nu este voie să fie vândut câtre terți, mai ales pe internet.

Articolul precedentDispare „Poliţia Română”? Ce spune noul ministru de Interne
Articolul următorTrafic restricționat pe Autostrada A1 București- Pitești, la kilometrul 33