„Lucrurile acestea ar trebui să înțelegem că ne fac extrem de rău și poate să existe acest tip de impact de sănătate care să fie ireversibil”, a spus președintele InfoCons.

Președintele Organizaţiei pentru Protecţia Consumatorilor – InfoCons, Sorin Mierlea, a explicat miercuri, 16 octombrie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, cum se pot feri românii de produsele contrafăcute.

Potrivit președintelui InfoCons, produsele contrafăcute pot pune în pericol sănătatea și viața consumatorilor, în contextul în care etichetele lor nu relevă ce conțin acestea, ci copiază în mod fraudulos datele produselor originale.

Cum se pot ține românii la distanță de produsele contrafăcute

Cât despre ce pot face românii pentru a se feri de produsele contrafăcute, Sorin Mierlea a spus că prima măsură pe care și-o pot lua în acest sens este să nu cumpere produse „din spatele blocului”, ci doar din spații autorizate şi amenajate.

„Cerem bonul fiscal, care este prima măsură de protecţie a consumatorului. Având bon fiscal, acel produs trebuie să fi intrat de pe o linie de trasabilitate cu factură, ceea ce înseamnă că măcar există acest tip de trasabilitate.

Doi la mână: produsele contrafăcute diferă destul de mult – din punct de vedere al culorii, din punct de vedere de multe ori al etichetei. Dar ceea ce nu au? Nu au în general codurile de bare pe loturile respective, şi atunci nu sunt identificabile, să zicem, în sisteme.

Dar sunt astăzi contrafaceri care duc pentru consumatori la o zonă în care aproape nu ne putem da seama. Dar, încă o dată, cele mai multe din produsele acestea sunt în lanţuri, să spunem, de trasabilitate incerte, în spatele blocului, fără eliberarea bonului fiscal, şi toate aceste lucruri duc la probleme extrem de mari.

Inclusiv un tricou contrafăcut poate să conţină substanţe prin coloristica, culoarea, procedura de fabricaţie, modul de transport care să ne ducă la dermatită sau probleme destul de grave de sănătate.”, a explicat președintele InfoCons, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.

„În România există consum pentru produsele contrafăcute”

De asemenea, președintele InfoCons a spus că dacă timp de foarte mulți ani România a fost doar o țară de tranzit pentru produse contrafăcute, în prezent este și o țară în care există consum de astfel de produse. În plus, pentru unele dintre ele, a devenit chiar și o țară producătoare, deși în mică măsură.

„Ceea ce este cel mai mult pe segmentul de produse contrafăcute este importul pe teritoriul României, din afara spaţiului Uniunii Europene. Iar aici ar trebui să înţelegem că, poate nu întotdeauna, autorităţile care controlează punctele de frontieră, şi avem puncte de frontieră foarte fierbinţi pe zona de contrafacere şi cu fostul spaţiu iugoslav, zona Mării Negre şi toate porturile, cât şi graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, sunt zone care sunt, să spunem, foarte sensibile pe zona aceasta a produselor contrafăcute.

Dar, în ultimul timp, aceste platforme, să spunem, de comerţ din afara spaţiului Uniunii Europene, pe care se pot comanda produse la preţuri extrem de ieftine, pot să ajungă şi din această zonă produse contrafăcute.”, a adăugat Sorin Mierlea.

Președintele InfoCons, despre posibilele pericole pe care le pot aduce produsele contrafăcute

Sorin Mierlea a mai spus că produsele contrafăcute pot porni de la acele de gămălie și pot ajunge până la autoturisme. Acestea pot fi și piese auto, piese de avion care au fost utilizate în reviziile unor companii destul de mari de avioane, plăcuţe de frână, parfumuri sau chiar miere sau medicamente. El a enumerat și posibile probleme pe care le pot genera acestea.

„Zona este extrem de mare, dar este şi tentaţia aceasta a unui preţ mai mic şi că facem o afacere. Lucrurile acestea ar trebui să înţelegem că ne fac extrem de rău şi poate să existe acest tip de impact de sănătate care să fie ireversibil – probleme de cancer, probleme de alte natură de sănătate, fiindcă substanţele utilizate, pielea în procedura ei, să spunem, de tăbăcire şi colorare cu substanţe care sunt extrem, extrem de periculoase şi faptul că purtăm o pereche de pantofi contrafăcuţi, luăm un medicament contrafăcut, un supliment mai ştiu eu de care, dăm cu vopsea de păr care este notificată într-un sistem de alertă ca neconformă, mâncăm un salam cu mulţi aditivi, coloranţi, conservanţi, ne trezim după aceea că pe Eurostat suntem ca şi ţară pe primul loc la tot ceea ce înseamnă incidenţa problematicii de cancer pe toate grupele de vârstă şi în toate zonele de boli de cancer.

Este clar o problemă majoră, o problemă sensibilă la nivel naţional. Iar această corelare între ceea ce consumăm, ceea ce cumpărăm, cum cumpărăm şi de unde cumpărăm cu starea noastră de sănătate ar trebui să fie un sistem şi un mecanism de alarmare a fiecăruia dintre noi. Şi poate, dacă nu suntem atât de interesaţi de noi, măcar pentru copiii, nepoţii, bunicii şi părinţii noştri.”, a explicat el.

Articolul precedentANCA ALEXANDRESCU A EXPLICAT DE CE NU POATE FI ORGANIZAT UN REFERENDUM ÎN TIMPUL ALEGERILOR. MANEVRELE REZIȘTILOR CONECTAȚI LA GENERALI
Articolul următorGEORGE SIMION, MESAJ DUR PENTRU MIRCEA GEOANĂ: NU AI CÂȘTIGAT ÎN 2009, NICI ACUM NU IEȘI PREȘEDINTE