Primarul de Giurgiu, Adrian Anghelescu, a trimis o scrisoare către prim-ministrul Nicolae Ciucă, dar şi către ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, precum şi către parlamentarii PNL şi PSD, în care cere sprijin pentru alocarea fondurilor necesare asigurării agentului termic, în contextul în care autoritatea locală a achitat costurile până pe 8 februarie.  

 
“În ciuda insistenţelor şi a demersurilor făcute de mine, în calitate de primar al municipiului Giurgiu, dar şi a sprijinului oferit de parlamentarii şi europarlamentarul PNL de Giurgiu în vederea deblocării situaţiei în care se află oraşul nostru din cauza fondurilor insuficiente, aproape inexistente pentru plata în avans a gazului care asigură agentul termic, municipiul Giurgiu nu are până în prezent, un răspuns cert în ceea ce priveşte solicitarea transmisă către Guvern și MDLAP pentru acordarea unui sprijin financiar. Această scrisoare deschisă pe care o lansez şi o susţin este în primul rând un strigăt disperat de ajutor, dar în acelaşi timp un apel la solidaritate şi la conectarea tuturor parlamentarilor PNL şi PSD pentru acelaşi deziderat, de a sprijini solicitarea administraţiei locale din Giurgiu. Vă aduc la cunoştinţă faptul că, în acest moment Primăria muncipiului Giurgiu a epuizat toate resursele financiare disponibile, mai mult decât atât săptămana aceasta am vândut 700 de certificate de CO2, obţinând suma de 350.000 lei, bani care asigură agentul termic, până marţi 8 februarie 2022″, se arată în scrisoarea deschisă.  
 
În situaţia în care, municipalitatea din Giurgiu nu va primi un ajutor financiar cât mai repede, Uzina Termoelectrica Production Giurgiu va funcţiona în urma unui plan de urgenţă, adică agentul termic va fi furnizat doar către Spitalul Judeţean de Urgenţă şi stabilimentele sociale, avertizează primarul de Giurgiu. 
 
„Este imposibil ca o primărie care are fonduri insuficiente să poată susţine o subvenţie de 78% , în condiţiile în care preţul gazului a crescut de cinci ori mai mult faţă de anul 2021, atunci când cu suma de 5,5 milioane lei am asigurat subvenţia gazului pentru întreaga perioadă a sezonului rece, comparativ cu perioada actuală, când am alocat 16 milioane lei doar pentru două luni de funcționare.Vreau să înţelegeţi că, indiferent de soluţiile adoptate pe plan local, într-un fel sau altul, tot se ajungea la un blocaj, şi că este o situaţie din care nu putem ieşi fără sprijinul dumneavoastră. Prin urmare, vă rog să conlucraţi şi să colaboraţi pentru ca cei 3200 de consumatori casnici, aproximativ 10.000 de suflete să beneficieze în continuare de agent termic. Pe de altă parte, asigur toţi giurgiuvenii că nu voi retrage subvenţia, pentru că înţeleg că este foarte dificil să asiguri plata unei facturi în valoare de 2.000 lei (cuantumul unei facturi pentru clienţii casnici, fără subvenţie) doar pentru energia termică şi pentru că sunt conştient că foarte mulţi cetățeni supravieţuiesc din salarii minime pe economie.
Exemplificând, în prezent o familie care locuieşte într-o garsonieră plăteşte aproximativ 350 lei, iar fără subvenţie ar fi plătit 1400 lei. Pe de altă parte pentru un apartament cu două camere, valoarea unei facturi este de aproximativ 500 lei, iar fără subvenţie ar fi fost de 2000 lei. Reiterez faptul că, toate resursele financiare ale administraţiei din Giurgiu au fost epuizate pentru plata gazului în avans şi în curând nu o să mai putem asigura întreţinerea oraşului (plata operatorului de salubritate), dezvoltarea (proiecte noi) şi cofinanţarea pentru proiectele europene ce urmează să fie implementate. Adresez un ultim apel, cu precădere Ministerului de Finanţe, pentru a veni în sprijinul comunităţii noastre şi pentru analizarea cu responsabilitate a situaţiei creată de colapsul financiar”, se arată în scrisoarea adresată de edilul-şef. 
 
 
 
 

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentGiurgiu. Focarul de COVID din Căminul de bătrâni Oncești s-a extins
Articolul următorPatru bărbați, bănuiți că au dat mai multe spargeri, inclusiv la o primărie din Teleorman, prinşi în Giurgiu