Mii de copii de la sate merg la şcoală cu burta goală şi acasă abia dacă primesc o strachină de zeamă lungă. Sunt din familii simple, care îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Din păcate, mulţi dintre ei abia dacă fac câteva clase, apoi, din cauza sărăciei, abandonează şcoala şi, odată cu ea, şansele de a avea un viitor mai bun. 

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Naţionale propune extinderea programului prin care elevii primesc o masă caldă la şcoală, tocmai pentru a le veni în ajutor acestor familii şi a preveni abandonul şcolar. Deşi suma nu este mare, iar numărul unităţilor unde şcolarii vor avea suport alimentar este încă destul de mic, există speranţa ca măcar acei copii să îşi continue studiile şi să aibă o şansă la o viaţă mai bună.

Potrivit documentului publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei şi supus dezbaterii publice, raportul privind stadiul implementării programului pilot „Masă caldă” în 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în anul 2019 arată că s-au înregistrat efecte pozitive asupra beneficiarilor. Astfel, conducerea MEC a decis extinderea programului la 100 de unităţi de învăţământ, în întreaga ţară. Măsura ar trebui aplicată încă din semestrul al doilea al anului şcolar în curs, adică din 13 ianuarie 2020. Se păstrează totuşi limita valorii zilnice de 10 lei de beneficiar, sumă în care ar trebui să se încadreze masa respectivă.

În lista extinsă a celor 100 de unităţi de învăţământ unde va fi implementat programul pilot figurează doar două unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa. Este vorba despre Şcoala Gimnazială nr. 1 Amzacea şi Liceul Tehnologic Topraisar. În ambele instituţii, proiectul va fi demarat din semestrul al doilea al anului şcolar în curs şi se va derula şi în anul şcolar următor, 2020 – 2021. Pentru şcoala din Amzacea a fost alocată suma de 499.000 lei, iar pentru liceul din Topraisar suma de 1.482.000 lei.

10 lei pe zi pentru fiecare şcolar 

Pentru a grăbi procedurile, astfel încât elevii să beneficieze de masă la şcoală încă din prima zi a semestrului al doilea, a fost redactată o Ordonanţă de Urgenţă care să prevadă toate modificările din cadrul proiectului pilot.

„Având în vedere situaţia identificată la nivelul sistemului educaţional preuniversitar, în care un număr mare de elevi se află în situaţie de eşec şcolar sau abandonează ori părăsesc timpuriu şcoala, frecventarea şcolii fiind direct influenţată de condiţiile socio-economice şi geografice defavorabile, precum distanţa mari şi trasee dificile de la domiciliu la unitatea de învăţământ şi lipsa mesei de prânz, neputând astfel participa la activităţile educaţionale curriculare sau extracurriculare, date care reies din comunicările Eurostat privind rata de părăsire timpurie a şcolii, aceasta având pentru România o valoare de 18,1%, în anul 2017, şi faptul că fiecare copil al României are dreptul la educaţie, însă statutul socio-economic al familiilor din care provine marea majoritate a copiilor de vârstă şcolară nu le permite nici măcar asigurarea zilnică a unui pachet pentru a fi prezenţi la orele de curs, este vorba desre o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă”, se arată în documentul legislativ.

Ordonanţa de urgenţă ce ar trebui să asigure cadrul legal pentru introducerea suportului alimentar prevede ca mesele să fie oferite doar în timpul anului şcolar şi numai elevilor care frecventează cursurile. Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor respectivi, se vor distribui numai produse alimentare obţinute în unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în vigoare. În plus, produsele trebuie să respecte cerinţele prevăzute în regulamentele UE.

Articolul precedentSCANDALUL „SPIRU HARET“: diplome contra ceasuri de lux sau vin
Articolul următorMii de pachete cu țigări și sute de litri de alcool de contrabandă, confiscate la Giurgiu