Potrivit unei informații de pe site-ul ÎCCJ, consumul de etnobotanice în România nu se mai pedepsește.

”În data de 12 septembrie 2018 , Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că . Această decizie devine obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României”.

”Decizia ICCJ pare șocantă la prima vedere datorită creșterii consumului de etnobotanice , în special în rândul tinerilor și chiar a minorilor . Practic orice persoană care este doar consumator de etnobotanice va putea să consume liber astfel de substanțe , fără nici o consecință de natură penală .

Considerăm că soluția ICCJ este dată pe fondul unor prevederi legale incomplete și confuze cuprinse în Legea nr 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive . Evident că prioritatea în cazul consumatorilor de etnobotanice ar trebui să o constituie asigurarea unui cadru atât legal , dar și instituțional pentru consilierea psihologică și tratamentul efectiv pentru asemenea persoane .

Dacă legiuitorul român nu va interveni legislativ urgent pentru o reglementare clară a incriminării consumului de etnobotanice , fenomenul riscă să escaladeze și să nu mai poată fi controlat . Practic în lipsa unei fapte penale nu mai pot fi dispuse măsuri de siguranță constând în obligarea la tratament medical sau obligarea la internare medicală”, scrie site-ul www.doseanu.ro

Articolul precedentUn autoturism a luat foc în urma unui accident rutier. Pompierii au intervenit
Articolul următorElevii din Giurgiu nu vor face cursuri în curând. Despre ce este vorba