Vremea rece persistă în această săptămână și se vor înregistra chiar și ninsori în Capitală. Ulterior, săptămâna viitoare, temperaturile se vor schimba brusc și vom avea parte de căldură.

Gabriela Băncilă, meteorolog ANM, a anunțat prognoza pentru săptămâna viitoare:

„Spre deosebire de alte ierni, aceste pătrunderi ale maselor de aer mai rece, care se suprarăcește în zona Siberiei ajunge și în zona Europei. Este scenariul după care se vor desfășura lucrurile în următoarele 4 săptămâni, în sensul de alternanță între pătrunderile maselor de aer mai calde dinspre sud, mai umede. Zona Mării Mediterane este foarte activă. Sistemele noroase generatoare de precipitații se pot foarte ușor înscrie pe traiectorii care să afecteze țara noastră.

Sursa de aer rece reprezintă cel de-al doilea ingredient pentru rețeta completă a ceea ce înseamnă un episod de viscol la noi în țară – o zonă a Mediteranei foarte activă, sisteme noroase bogate în umezeală, care atunci când intră în contact fie cu un aer rece preexistent, fie să aibă loc pătrunderea de aer mai rece, să ducă fie la transformarea clasică a ploilor în lapoviță și ninsoare, fie situația care se va întâmpla la noapte, în care acest aer rece să determine temperaturi destul de scăzute, care să coboare în partea de est a Transilvaniei spre minus 10-11 grade, pentru ca apoi, când sistemul noros care aduce precipitații, să își facă acest aer rece simțită prezența prin faptul că la început precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviță ninsoare – chiar în zona Capitalei se pot remarca în cursul zilei de joi precipitații sub formă de ninsoare.

Influența acestui ciclon mediteranean care va aduce precipitații va rămâne de interes până spre sfârșitul săptămânii. În zona Dobrogei există posibilitatea ca ploaia să se transforme în ninsoare în zona de alăturare a masei de aer rece, care va staționa deasupra Moldovei, în contact cu aerul bogat în umezeală care vine din sud. Având în vedere diferența de presiune pe o suprafață destul de mică, acest lucru duce la intensificare de vânt.

Ninsorile liniștite pentru zona de sud-est a țării spre sfârșitul de săptămână sunt foarte puțin probabile. Dar spre deosebire de ce s-a întâmplat în episodul anterior, intensificările de vânt nu vor mai fi cu siguranță la nivelul acela. De data aceasta, se pare că poziționarea acestui ciclon este mai joasă, ceea ce înseamnă o influență cu precipitații solide mai ales în zona Dobrogei continentale și a părții de est a Munteniei – Brăila, partea estică a județelor Ialomița și Călărași. La începutul săptămânii viitoare, vremea se va încălzi din nou, iar temperaturile maxime vor ajunge 12, 13, poate chiar 15 grade la mijlocul zilei, cu temperaturi preponderent pozitive în cursul nopții.”, anunță meteorologul ANM.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentAnca Alexandrescu aruncă bomba. Cine sunt păpușarii sondajelor care îi ridică în slăvi pe Kovesi și Geoană?
Articolul următorMarcel Ciolacu, întâlnire cu șefii Google – Discuții despre investiții majore în digitalizare