Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu informează proprietarii de porcine că au fost stinse 37 de focare de pestă porcină africană din localitățile Pietrișu, Gostinu, Vedea, Găujani, Cetățuia, Putineiu, Oncești, Bălanu.

DSVSA Giurgiu informează că este interzisă creşterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea fondurilor de vânătoare în scopul evitării contactului cu populaţia de mistreţi.

– accesul porcilor domestici din exploataţiile nonprofesionale în suprafaţa efectivă a fondurilor de vânătoare.

– mișcarea animalelor neidentificate și fără documente sanitare veterinare.

Totodată, târgurile de animale rămân închise iar mișcarea animalelor se face cu autorizare din partea D.S.V.S.A. Giurgiu.

Repopularea cu porci după stingerea focarelor declarate se face astfel: introducerea de porci santinelă în exploatațiile afectate; obținerea, după minim 45 de zile de staționare în exploatațiile afectate a porcilor santinelă, a rezultatelor serologice negative în direcția pestei porcine africane; în cazul în care nu se introduc porci santinelă, repopularea se poate realiza la 6 luni de la ultima dezinfecție, ţinând seama de situaţia epidemiologică.

Repopularea se realizează cu porci identificați și înregistrați în baza națională de date și cu documente sanitare veterinare (documente de mișcare, certificate sanitare veterinare, avize DSVSA)

În județul Giurgiu, la data de 4 decembrie, situația PPA se prezintă astfel:

– focare active – 207 din care: 199 de focare la porcii domestici, 3 focare în exploatații comerciale de tip A, 5 focare în exploatații comerciale

– 90 de cazuri de PPA la porcii mistreți în 14 fonduri de vânătoare (205 morți și 92 vânați/uciși).

Articolul precedentSoția româncă a unui sirian, prinsă cu circa 250.000 de euro la frontieră
Articolul următorTraficanţi de droguri români, prinşi de DIICOT în colaborare cu poliţiştii francezi