Dorinţa de a circula liberi prin Europa îi face pe cetăţenii moldoveni și ucrainieni să “bombardeze” autorităţile giurgiuvene cu cereri de transcriere a documentelor în scopul obţinerii documentelor de identitate româneşti.
Din februarie și până în prezent au fost depuse peste sute de cereri pentru eliberarea unor noi documente de stare civilă pentru cetăţenii din ţările vecine. Din data de 21 ianuarie 2018, s-a stabilit posibilitatea legală ca cetățenii care au redobândit sau cărora li s-a acordat cetățenia română să depună cererea de transcriere a actelor de stare civilă, la serviciile publice de evidență a persoanelor ale sectoarelor municipiului București și ale municipiilor reședință de județ.

În fiecare zi de miercuri, Direcția de Evidență a Persoanelor Giurgiu este luată cu asalt de zeci de moldoveni și ucrainieni care vin la Giurgiu pentru a depune cereri de transcriere a actelor de stare civilă.  Serviciul Stare Civilă din cadrul Direcției pentru Evidența Persoanelor Giurgiu a început, din data de 1 februuarie 2018, activitatea de primire a cererilor  cetățenilor din Republica Moldova, în vederea transcrierii actelor de stare civilă întocmite în străinătate.

Potrivit declarațiilor directorului Direcției pentru Evidența Persoanelor Giurgiu, Carmen Ciobanu, s-au înregistrat sute de cereri în vederea transcrierii actelor de stare civilă din partea cetățenilor din Moldova și Ucraina. Este un volum mare de muncă, având în vedere că o singură persoană se ocupă de această activitate.

Cererile se soluționează în termen de 60 de zile de la data depunerii. Procedura de transcriere se finalizează prin emiterea certificatelor de naștere și a certificatelor de căsătorie românești.

Articolul precedentAstăzi, elevii giurgiuveni află rezultatele Evaluării Naționale 2018!
Articolul următorSub influența drogurilor, la volan