Situaţia este cât se poate de alarmantă în ceea ce priveşte violenţa domestică. Doar anul trecut, în județul Giurgiu, au fost sesizate 747 de infracțiuni din sfera violenței domestice.

Dintre acestea,68,4% s-au petrecut în mediul rural și în 31,59 % în mediul urban. Ponderea cea mai mare este reprezentată de faptele de „lovire sau alte violențe” -76,43 %, urmate de „abandon de familie” – 10,17 % „amenințare” – 5,89 % și „nerespectare a ordinelor de protecție” – 1,74 %. Cele mai multe infracțiuni s-au comis la domiciliul subiecților (86,47 % din totalul infracțiunilor). Au fost emise de către instanțele judecătorești 115 ordine de protecție, cele mai multe la solicitarea victimelor (114) și la solicitarea procurorului (1).

Ordinul de protecție

Din fericire poliţiștii care intervin la astfel de cazuri pot lua măsuri de urgență. Mai exact  pot emite un ordin de protecție provizoriu, valabil 5 zile. Astfel, victima nu va mai fi nevoită să aștepte unul încuviințat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Potrivit unui comunicat de presă al IJP Giurgiu, pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

Intervențiile polițiștilor la cazurile de violență domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităților de poliție de către persoanele implicate în actele de violență domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violență domestică sau de către alte persoane.

Astfel, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor. De asemenea, pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

De asemenea, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate și alte fapte incriminate, obținând probe, după caz.

Ce prevede ordinul

Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.

Cu ocazia intervenției, poliţiștii evaluează situația de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viața sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

 

Articolul precedentIranieni cu documente false, depistati la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu
Articolul următorAutocamion căutat în Spania, descoperit la Giurgiu