Se estimează că aproximativ un milion de români aleg să călătorească în străinătate în fiecare an. Din acest motiv, patronatele din industria turismului au propus o inițiativă legislativă inedită care să contribuie la promovarea turismului românesc pe plan internațional.

La cererea unui număr mare de agenți economici din domeniul turistic și pentru a satisface nevoia urgentă de a înființa o Organizație de Management al Destinației, Consiliul de Administrație al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a numit recent un grup de lucru condus de prim-vicepreședintele Nicolae Bucovală, cu scopul de a elabora o propunere legislativă inedită pentru a completa actuala legislație în acest domeniu.

Patronatele din domeniul turismului fac pregătiri pentru introducerea unei taxe speciale de promovare turistică adresată turiștilor români care-și petrec vacanțele în străinătate. Această taxă va fi colectată de agențiile de turism care le furnizează servicii clienților. 

Deocamdată încă se discută modalitatea prin care această taxă va fi implementată – fie ca o sumă fixă pe zi de sejur, fie ca un procent din valoarea totală a sejurului. Încasările provenite din această taxă vor fi direcționate către Organizația de Management al Destinației centrală care se va înființa, iar aceste sume vor fi adăugate la bugetul de promovare turistică alocat de Guvernul României. De asemenea, se ia în considerare extinderea acestei taxe către agențiile de turism online, cum ar fi Booking sau alte platforme de rezervare turistică online.

Angajarea răspunderii pe noile taxe, pe masa Guvernului. Ședință crucială la Palatul Victoria

Dacă s-ar stabili o taxă specială de un euro pe zi, iar un milion de români ar petrece în străinătate în medie o vacanță de 5 zile, ar însemna aproximativ 5.000.000 de euro care ar ajunge la Organizația de Management al Destinației.

Deși la prima vedere suma poate părea mică, trebuie avut în vedere că România alocă anual doar două milioane de euro pentru promovarea turismului, deci banii adunați din taxa specială de promovare propusă de FPTR ar putea ajuta enorm la îmbunătățirea imaginii României în străinătate.

Totuși, rămâne de văzut dacă agențiile de turism și platformele online de rezervări turistice vor fi de acord cu această propunere care este deja agreată de conducerea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Articolul precedentIncendiu devastator la o fabrică – Cel puțin nouă morți și peste 100 de răniți
Articolul următorCazul Vlad Pascu. Procurorii verifică dacă farmacistul dealer este livratorul copiilor din dosarul 2 Mai – Miză uriașă