Opt persoane au fost trimise în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT a fost destructurat un important grup infracţional care alimenta cu droguri piaţa din Bucureşti. Gruparea transporta cocaină şi heroină, în special din Olanda, în transporturi de 10 – 12 kg, ascunse în autoturisme special modificate în service-uri auto, în vederea disimulării drogurilor. Drogurile erau vândute în oraşe din România, Italia, Franţa, Spania, Albania.

“Prin rechizitoriul din data de 27.01.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 8 inculpați (6 cetățeni români și 2 cetățeni albanezi, dintre care 3 în stare de arest preventiv, 3 sub control judiciar și 2 în stare de libertate) pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate și spălare de bani.”

Potrivit sursei citate, un cetățean albanez a iniţiat constituirea unui grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc (cocaină şi heroină), respectiv activități de procurare, disimulare, transport şi introducere pe teritoriul României a unor cantități de droguri de mare risc cuprinse între 10-12 kilograme/transport. Grupul a fost constituit împreună cu alți cetățeni români, activând până în luna august 2022.
În cursul anului 2022, la acest grup a aderat a patra pesoană, de cetățenie albaneză. Grupul a fost sprijinit pe parcursul activității infracționale de alți inculpați, cetățeni români.

Drogurile de mare risc ar fi fost preluate din afara ţării, de cele mai multe ori pe teritoriul Olandei-Rotterdam sau Albaniei, de la cetăţeni albanezi, în vederea transportării acestora în alte ţări, cu preponderenţă în România.

În vederea realizării transporturilor, atât cetăţenii români, cât şi cei albanezi ar fi achiziţionat autovehicule, pe care le-ar fi înmatriculat atât în nume propriu, cât şi pe numele rudelor lor. 

Autovehiculele erau modificate în service-uri auto, de regulă în străinătate, pentru a fi pregătite locuri special amenajate, în vederea disimulării drogurilor – între 10 și 12 de kilograme pe transport.

După pregătirea autoturismelor membrii grupului s-ar fi deplasat cu maşinile în Belgia (Bruxelles) şi Olanda (Rotterdam), în locaţiile prestabilite de către membrii grupului de origine albaneză şi ar fi introdus în autovehiculele modificate, în compartimentele special create, drogurile de mare risc. Drogurile erau comercializate ulterior, în diferite oraşe din România, Italia, Franţa, Spania, Albania. 

După o anumită perioadă de timp, membrii grupului ar fi schimbat proprietarul autoturismelor, numerele de înmatriculare și chiar culoarea, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor privind frecvenţa intrărilor şi ieşirilor din ţările între care erau transportate drogurile.
Odată ajunse în România, drogurile scoase din mașini ar fi fost depozitate în judeţul Ilfov, într-un imobil în care nicio persoană nu şi-a declarat domiciliul.  

Ulterior, substanţele ar fi fost vândute către diverse persoane din Bucureşti şi zonele limitrofe, către clienţi fideli ai grupului. Grupul alimenta astfel piaţa internă subterană cu importante cantităţi de droguri de mare risc (cocaină).

Articolul precedentAutoturism distrus de un incendiu pe A1, în judeţul Giurgiu
Articolul următorIncendiu de vegetaţie uscată, în municipiul Giurgiu. Aproximativ 1000 mp au ars