Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Giurgiu anunță că înscrierile pentru obținerea indemnizației de șomaj au intrat pe ultima sută de metri, iar aici ne referim la absolvenții de liceu care sunt în căutarea unui loc de muncă, dar nu l-au găsit până acum. Astfel de reținut este faptul că aceștia trebuie sa îndeplinească anumite condiții.

Cei interesați, mai au la dispoziție câteva zile până se vor putea prezenta în fața celor de la AJOFM, deoarece termenul limită expiră la data de 30 iulie a.c.

Proaspăt absolvenții de liceu trebuie să indeplinească următoarele condiții: să realizeze un dosar de persoană care se conțină un document care să ateste calitatea de absolvent în promoția anului curent, alături de o adeverință eliberată de la instituția de învățământ la care a absolvit, actul de identitate în copie, cât și în original, și o adeverință eliberată de câtre medicul de familie care să ateste dacă persoana fizică este clinic sanatoasă/aptă de muncă, sau aptă de muncă cu restricții. Dosarul trebuie să fie unul de carton cu șină. Absolvenții pot primi îndemnizația de șomaj pe o perioadă de șase luni, cuantumul fiind de 250 de lei pe lună.

În urma serviciilor oferite în mod gratuit, șomerii, indiferent de categoria din care fac parte, au obligația să participe la cursurile de formare profesională (reconversie profesională) sau să fie aflați în căutarea unui loc de muncă.

În vederea obținerii indemnizației de șomaj (atenție, nu ajutor de șomaj) absolvenții instituțiilor de învățământ indiferent de nivelul de studii terminat trebuie să se prezinte la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța în termen de 60 de zile calendaristice de la data finalizării cursurilor indiferent dacă susțin sau nu examenul de bacalaureat. În cazul absolvenților de liceu, termenul de depunere a documentelor curge de la data de 1 iunie a.c. și se finalizează în data de 30 iulie a.c.

Dosarul de persoană aflată în căutarea unui loc de muncă trebuie să conțină următoarele documente: actul de identitate (BI/CI) – copie și original; adeverință eliberată de medicul de familie cu mențiunea CLINIC SĂNĂTOS ȘI/SAU APT DE MUNCĂ (APT DE MUNCĂ CU RESTRICȚII ACOLO UNDE E CAZUL); adeverință eliberată de instituția de învățământ absolvită , document care să ateste calitatea de absolvent promoția 2019; dosar de carton cu șină.

Ce cuantum are ajutorul de şomaj şi pentru ce perioadă de timp se acordă?

Ce obligaţii au absolvenţii de liceu pe perioada în care primesc ajutor de şomaj? De exemplu, trebuie să urmeze cursuri de calificare/recalificare, să se prezinte de interviuri de angajare etc.:

“În cazul absolvenților perioada de acordare a indemnizației de șomaj este de șase luni, cuantumul fiind de 250 ron lună (50% din indicătorul social de referință ). În urma serviciilor oferite în mod gratuit, șomerii , indiferent de categoria din care fac parte, au obligația de a participa în mod activ la măsurile active, respectiv la cursuri de formare profesională (reconversie profesională) sau căutarea unui loc de muncă.

 

Articolul precedentTitularizare 2019. 50 de candidaţi din judeţul Giurgiu au note sub 5
Articolul următorAutoturism căutat de autorităţile din Marea Britanie, descoperit la Giurgiu