În perioada 3 – 9 aprilie a.c., polițiștii de la transporturi au desfășurat, la nivel național, operațiunea „WATERSEC 2023”, pentru creşterea siguranţei navigaţiei pe fluviul Dunărea, protejarea ecosistemului de pe tot cursul Dunării, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal şi a migraţiei ilegale.

Această operațiune s-a realizat concomitent, în mai multe state riverane fluviului Dunărea, precum Bulgaria, Ungaria, Austria, Slovacia, Ucraina, Croația și România.

Acțiunile comune au vizat respectarea regimului juridic al frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale, veruficarea legalității funcţionării societăţilor care desfăşoară activităţi de transport cu bacurile, prevenirea şi combaterea consumului de alcool la bordul navelor, controlul documentelor navelor și persoanelor aflate la bordul navelor, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal, a deţinerii şi folosirii uneltelor de pescuit interzise, precum şi a valorificării fără documente legale a peştelui şi produselor piscicole.

Au fost desfășurate 298 de acțiuni și controale, fiind verificate 1.067 de persoane, dintre care 786 de cetățeni români și 281 de cetățeni străini.

Totodată, au fost verificate 19 societăţi comerciale, 4 persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de agrement nautic, 503 autorizaţii, licenţe sau permise de pescuit și 239 de nave.

În urma activităţilor desfăşurate, la nivel național, au fost constatate 29 de infracţiuni, fiind aplicate 92 de sancţiuni contravenţionale, de 51.875 de lei.

De asemenea, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 3 ambarcațiuni, un motor de ambarcațiune, 18 unelte de pescuit și 771 de kilograme produse piscicole, de peste 50.000 de lei.

Polițiștii au constatat 25 de infracțiuni, dintre care 5 la Legea nr. 191/2003 privind transportul naval, 2 la Legea Apelor nr. 107/1996, având ca obiect executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape, fără avizul legal al Administraţiei Naţionale „Apele Române” și 18 la prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

La data de 8 aprilie 2023, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Giurgiu au depistat, în flagrant delict, o femeie, pescar autorizat, care transporta, fără documente legale, 50 de kilograme de pește din specia platică și fitofag, capturat din fluviul Dunărea.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de deținere, transport sau comercializare fără documente legale a peștelui, iar cantitatea de pește a fost predată unei societăți comerciale specializate.

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET
Articolul următorRedacția „Realitatea de Giurgiu” vă urează Sărbători Pascale Fericite!