Directorul Directiei Sanitar Veteriare si pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu, Liviu Florescu, a ținut să precizeze astăzi, într-o conferinta de presă, că informația referitoare la existența unor cazuri de pestă porcină africană în județul Giurgiu este falsă.

Potrivit acestuia, totul a plecat de la un caz de intoxicație furajeră din Izvoarele, suspiciunea specialiștilor de la DSV fiind aceasta. Probele au fost trimise pentru analize la laboratorul din București, care vor confrma despre ce fel de îmbolnăvire este vorba. De altfel, șeful DSVSA Giurgiu a spus că simptomele pestei porcine africane sunt asemănătoare cu cele ale unei intoxicații furajere, cu diferența că la pesta porcină africană temperatura animalului este de peste 41 de grade. Totodată, acesta a spus că un mistreț decedat în urma unui accident rutier la Ulmi a fost incinerat pentru a se evita riscul unei posibile îmbolnăviri.

Măsuri speciale în fermele de porci

Pe de altă parte, în cele 11 ferme de porci de pe teritoriul județului Giurgiu, cu capacitate totală de 18.000 de porci, au fost luate măsuri speciale, având în vedere că există focare de pestă porcină chiar la granițele județului. Astfel, angajații trebuie să respecte reguli stricte de biosecuritate, iar de la orice porc mort în aceste ferme vor fi recoltate probe.

Trei dintre aceste exploatații de porci au cerut depopularea acestora, dar la termen, spun autoritățile, și nu din cauza pestei porcine.

Ce se poate vinde în târguri

Pesta porcină a închis și târgurile din judetul Giurgiu. La solicitarea primarilor din Călugăreni și Bolintin Vale, autoritățile au permis doar vânzarea de fructe și legume în interiorul acestora, a afirmat subprefectul Adriana Puțaru.

Articolul precedentMinori prinşi de poliţişti la furat
Articolul următorMarfă de contrabandă confiscată de polițiștii de frontieră în Vama Giurgiu