Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) informează utilizatorii că apelarea serviciului de urgență 112 este gratuită și poate fi făcută de la orice telefon fix sau mobil.

Recent, Serviciul de Telecomunicații Speciale a lansat aplicația pentru telefoane mobile „Apel 112” care face posibilă transmiterea coordonatelor geografice ale apelantului la momentul inițierii apelului de urgență către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Aplicația „Apel 112” permite transmiterea localizării apelanților la 112 atunci când apelul de urgență este generat din rețeaua proprie de telefonie mobilă. Utilizarea aplicației presupune activarea serviciilor de date (acces internet) și a funcției de localizare a telefonului mobil. Aplicația este gratuită şi poate fi descărcată și instalată pe telefonul mobil din Google Play și App Store, fiind compatibilă cu telefoanele mobile cu sistem de operare Android sau iOS. Pentru a folosi această aplicație, utilizatorii trebuie să aibă serviciul de date activat pe abonamentul sau cartela prepaid pe care o dețin.

Chiar dacă aplicația este instalată și activă, aceasta nu va transmite automat localizarea în următoarele situații specifice:

– dacă numărul de telefon nu aparține unui operator mobil din România;

– dacă nu există acoperire a operatorului care deține numărul de telefon

– dacă telefonul este în roaming.

În aceste situații, utilizatorii aplicației care apelează numărul de urgență 112 pot transmite verbal coordonatele geografice de localizare care pot fi vizualizate când este accesată aplicația Apel 112.

Persoanele cu dizabilități

Persoanele cu deficiențe de auz și/sau vorbire au la dispoziție serviciul SMS 113 pentru a anunța situațiile de urgență prin SMS. Funcționarea Serviciului 113 este posibilă doar după înregistrarea beneficiarilor cu dizabilități de auz și/sau de vorbire în baza de date a SNUAU și a numărului de telefon mobil pe care îl folosesc pentru anunțarea urgențelor către operatorii Sistemului 112.

Informații suplimentare

Serviciul 112 este numărul unic european de urgență pentru alertarea Poliției, Ambulanței, SMURD-ului, Pompierilor și Jandarmilor și poate fi apelat, în condițiile în care există o urgență, chiar și atunci când utilizatorul nu are semnal la telefonul mobil în rețeaua proprie. ANCOM elaborează reglementări prin care se stabilesc condițiile tehnice și economice referitoare la realizarea comunicațiilor către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU), în scopul furnizării către cetățeni a serviciului de urgență 112. Aceste reglementări sunt realizate în acord cu prevederile cadrului legislativ european.

La finalul anului 2016, ANCOM a emis o decizie care impune în sarcina furnizorilor de rețele publice mobile de telefonie de a lua toate măsurile necesare pentru a permite transmiterea de către echipamentul terminal către administratorul SNUAU în maxim 20 de secunde de la momentul inițierii apelului, a informației de localizare, respectiv latitudinea și longitudinea poziției geografice în care se află echipamentul terminal al apelantului, cel puțin pentru apelurile de urgență 112 inițiate de pe terminale mobile care au capabilitățile necesare.

Articolul precedentSute de haine și încălțăminte ”de firmă”, confiscate la Giurgiu
Articolul următorAccident rutier, în municipiul Giurgiu! O tânără şi fetiţa ei, aflată în cărucior, lovite pe trecerea de pietoni