Din ianuarie 2020, polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea unei persoane numai în anumite situații.

Spre exemplu: dacă aceasta încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală.

Dacă există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta.

Aceasta solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție ori când, din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilități, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive ori a altor asemenea circumstanțe necesită sprijinul organelor abilitate.

Descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;

Dacă desfășoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice.

Dacă încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat. Cu ocazia unor controale sau razii, efectuate în condițiile legii.

Dacă există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia. De asemenea, polițiștul este obligat să aducă la cunoștința persoanei, verbal, motivul legitimării.

Stabilirea identității unei peroane se face pe baza documentelor de identitate.

Atunci când persoane nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identității se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declarațiilor acesteia, precum și a verificărilor polițistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces, potrivit legii.

Articolul precedentMOȘ NICOLAE. Povestea Sfântului Nicolae: De ce se pun dulciuri în ghetele copiilor cuminți?
Articolul următorSoția româncă a unui sirian, prinsă cu circa 250.000 de euro la frontieră