Prima sesiune a Bacalaureatului a debutat, luni dimineață, pentru peste 130.000 de candidați înscriși la nivel național. Examenul este organizat în 802 centre.

Examenul a început cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar marți va fi urmată de proba obligatorie a profilului. Proba la alegere a profilului și specializării va avea loc miercuri, pe 30 iunie, iar proba la Limba și literatura maternă, pentru candidații care susțin și această testare, este programată joi, 1 iulie.  “Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00).  Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie”, a transmis Ministerul Educației.

Oficialii au anunțat că, pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidați, dintre care 114.137 de candidați din promoția curentă, respectiv 19.526 de candidați din promoțiile anterioare.

Măsuri în contextul pandemiei, în sălile de examen

În acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire și protecție:

>>> fiecare centru de examen va dispune de de asistență medicală, echipamente și materiale de protecție (dezinfectanți, măști etc.).

>>> intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat.

>>> în sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri.

>>> în situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă.

>>> fiecare persoană care are drept de acces în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.

>>> sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini.

>>> în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecție.

>>> colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.

Condiții pentru a promova Bacalaureatul

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele scrise și cel puțin media 6 la aceste probe.

Ministerul Educației a anunțat că, în intervalul 28 iunie – 1 iulie, între orele 8.00 și 16.00, este funcțională linia TELVERDE 0800801100, pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise.

 

Articolul precedentAtenționare meteo: cod galben de vijelii și caniculă
Articolul următorGiurgiu. Bunuri contrafăcute, în valoare de peste 273.000 lei, depistate în două autocare care veneau din Turcia